Bu Sayfayı Sık Kullanılan Yer İmlerime EkleFavorilerime Ekle    SAYI: 6221 YAYIN TARİHİ: 06-09-2010
• Aydın• Özel Haber• Basından Seçtiklerimiz• Duyduk-Gördük• Ege'den• Eğitim• GÜNDEM• Görüntülü Haber• Okuyucudan• Politika• Reklam• Resmi İlanlar• Sağlık• Spor• Şiir Köşesi• İlçeler• İnsan

YAZARLAR

İMBAT

Güçlü ÇEZİK

BU MİLLET ÖNÜNE NE GÖTÜRSEN “EVET” DEMİŞ!

[14-07-2010]


Bugüne kadar yapılmış referandumlara baktım. Halkımız 1961 anayasası'na % 61.7, 1982 anayasasına da %91.37 ile evet demiş. 1987'de siyasi yasakların kalkmasına, 1988'de yerel seçimlerle ilgili halkoylamasına ve nihayet 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anayasa değişikliğine de evet demiş!

Kısacası, halkımız önüne ne koysan kabul etmiş. Bu cümle size neyi hatırlatıyor?

12 Eylül'de yapılacak olan referandumda evet oyu kullanacak olan vatandaşlarımızdan bazıları bunun gerekçesi olarak 'vesayet' falan diye birşeyler geveliyor. Ne olduğunu bilmedikleri kavramlar hakkında yarım yamalak birşeyler anlatıyorlar. “Askeyi vesayet sistemi, bu oligarşik bürokrasi, yargının tahakkümü bitmeli, bu darbe anayasası gitmeli” falan diyorlar. İyi de canım kardeşim, ağabeyim, amcam, teyzem, sizlere sesleniyorum bir an olsun hatırlasanıza! Darbe anayasası dediğiniz 82 anayasasına babam “hayır” oyu kullanırken sizler neredeydiniz? Ben 82 anayasasını savunmuyorum. Ama %91 “evet” oyu veren sizler kabul etmediniz mi o anayasayı? %91 demek, her 10 kişiden 9'u demek. Yani tanıdığım 10 adam saysam, yalnızca biri “hayır” demiş. E o da babam zaten, başka kim kaldı? 82 anayasasına Hanginiz “evet” demedi?

Kısacası, bakın tutumunuz nasıl; önce önünüze konulanı “...” gibi kabul ediyorsunuz, sonra da yok “vesayetçi”, yok “oligarşik”, yok “darbe anayasası” diye sanki “evet” oyu veren siz değilmiş gibi şikayet ediyorsunuz. Bu işte bir bit yeniği, bir yanlış, bir yalan dolan var ama nerede?

Peki 12 Eylül 2010'daki referandumda aynı şeyi yapmayacağınız nereden belli? Bugün çok büyük beklentilerle evet demeye hazırlandığınız bu anayasa değişikliği, yarın sizi ne büyük hayalkırıklıklarına uğratacak, fikriniz var mı? Yarın aynı eleştirileri bu kez bu değişiklikler için yapmayacağınız ne malum? Mesela memura toplu sözleşme hakkı veriyor, değil mi? Peki örneğin başbakanın çıkıp, “Bu sene 1 lira maaş artışı öngördük, hadi kabul edin de toplu sözleşme yapalım” demesine engel olacak mı? Elbette hayır! Toplu sözleşme hakkı veriyor ama, reddetme hakkı vermiyor.

Bu sadece bir örnek. Değişikliklerin geri kalanı hakkında bir fikriniz var mı?

Yargının tahakkümü iddialarına gelince, bütün gelişmiş demokratik ülkelerde anayasa mahkemeleri ve yüksek mahkemeler olduğunu bilin. Yüksek yargı zaten iktidarların, hükümetlerin, hatta devlet kurumlarının yanlış uygulamalarını engellemek için vardır. Bu ülkede hangimiz yanlış bir işlem yüzünden mağdur olmadık? Yargı da olmasa, iktidarların, hükümetlerin yanlışlarına kim “dur” diyecek? İktidarın her istediğini yapabildiği bir ülke Saddam rejimi mi olur, demokrasi rejimi mi olur bir düşün istersen! “Hükümetin çıkardığı yasaları iptal ediyor” diyorsan, söyle bana, 8 yılda çıkarılan yasalardan kaçını biliyorsun? Kaçından memnunsun?

Eğer memnunsan, sana ve ülkeye yararı olduysa hiç düşünme, bas “evet” mührünü! Yok eğer sokaklardaki suçtan, terörden, geçinememekten şikayetçiysen, önüne konulan paketi iyi düşün derim.

Hem 82 anayasası 28 yılda kaç kez değişti biliyor musunuz? Benim bildiğim, en az 16 kez değişti. Peki kim değiştirdi? Oy verdiğiniz siyasetçiler. O halde söyler misiniz darbe anayasası denilecek yanı mı kalmış? Sizlerin seçtiği siyasetçiler tarafından 16 kez değiştirilen bir anayasaya darbe anayasası falan demenin mantığı var mı?

AB temsilcisi geçen gün “anayasa paketini, demokratikleşmeyi destekliyoruz.” falan dedi. Kılıçdaroğlu da çok anlamlı bir soru sordu o temsilciye. “Madem anayasa paketi o kadar demokratik, o halde neden kendi ülkelerinizde aynı düzenlemeleri yapmıyorsunuz?” dedi. Gerçekten de ilk defa bir siyasetçiye bu kadar saygı duydum, takdir ettim.

İşin özü işte tam da buydu çünkü. Eğer bu paket özgürlük ve demokrasi getiriyorsa, AB ülkeleri neden kendi ülkelerinde benzeri düzenlemelere girişmiyorlar ve neden AB'nin Türkiye'ye dair ilerleme raporlarında AKP'nin baskıcı ve demokrasiye aykırı yasal uygulamalarından bahsediliyor?

Bu referandumda göreceğiz bakalım, halkımız gerçekten de her önüne konulanı kabul ediyor muymuş? Ben de merakla bekleyenlerdenim.


Facebook'ta Paylaş



Güçlü ÇEZİK TARAFINDAN YAZILMIŞ DİĞER KÖŞE YAZILARI

Arkadaşına Gönder

AYDIN'DA AMATÖR FUTBOL'UN ADRESİ

Mücadele TV Yenilendi!
Anket
ANKET

ADSL bağlantınızdan memnun musunuz?
Evet
Hayır
ADSL Hattım Yok
ANKET SONUÇLARI
Seri İlanlar
Döviz Bilgileri
DÖVİZ
(T.C.M.B.)

Dolar: 1.506
Euro: 1.933
Sterlin: 2.310
AYDIN'DA HAVA

Şu An: 15oC
En Düşük: 14oC
En Yüksek: 22oC
SÜPER LOTO

Pek Yakında
SAYISAL 6/49

ÇEKİLİŞ TARİHİ:
28-08-2010
1-5-14-15-24-43
ŞANS TOPU

ÇEKİLİŞ TARİHİ:
01-09-2010
4-5-6-7-20(+)1
10 NUMARA

ÇEKİLİŞ TARİHİ:
30-08-2010
2 - 5 - 8 - 16 - 19 - 23 - 32 - 34 - 36 - 38 - 43 - 44 - 45 - 47 - 49 - 51 - 58 - 61 - 63 - 68 - 76 - 78
İSTATİSTİK
61 Kişi Bağlı
Bugün 2,076 Ziyaretçi
Dün 10,058 Ziyaretçi
OCAK 2007'DEN BU YANA TOPLAM
7,149,724 Ziyaretçi
GEÇMİŞ SAYILARA GİDİN

Aydın Haberleri Sitesi Banner Reklam Tarifesi