Latmos'un kalbinde açılmak istenen maden için bilirkişi heyeti keşif yaptı Latmos'un kalbinde açılmak istenen maden için bilirkişi heyeti keşif yaptı

Akbük Dağları'ndan gelerek toprak yüzeyine çıkan ve suyu soğuk olduğu için bu adı taşıyan Akbük Soğuk Su Koyu ve plajı kirlilikle karşı karşıya Dağdan gelen suyun denizle buluştuğu yerde suyun rengi siyahlaştı. Soğuk suyun deniz ile buluştuğu bölgeden yükselen pis koku çevredekileri rahatsız ediyor. Ayrıca su yüzeyinde kirlilikten dolayı yer yer yosun benzeri örtüler oluştu. Kirlilik hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

KANALİZASYON ALTYAPISI YOK

Kirliliğin ana kaynağı olarak ise bölgede artan turizm işletmeleri gösteriliyor. Kanalizasyon altyapısının olmadığı bölgede otellerin foseptiklerini vidanjörle aldırmak yerine denize saldığı iddia ediliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde çevrecilerin tespiti üzerine bir işletmeye foseptiği denize deşarj ettiği için ceza kesildi. Halk ise yaptıkları eylemlerle denizi kirleten işletmelerin durdurulması ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasını istedi.

'ALT YAPI ÇALIŞMASI BİR TÜRLÜ BİTMİYOR'

Artı Gerçek’e konuşan Akbük Çevre Bileşenleri üyesi, inşaat mühendisi Serhan Özhan, "Kronikleşmiş problemler 14-15 yıldır, 'gelecek sene çözülecek' diye diye öteleniyor. Hem merkezi idare hem de yerel idare vatandaşları oyalıyor. Yıllar önce başlayan altyapı çalışması bir türlü bitmiyor. Bununla ilgili Akbük’teki tüm sivil toplum kuruluşları bir araya geldi ve Akbük Çevre Bileşenleri adlı bir yapı oluşturdu. Ben de Akbük Çevre Bileşenlerinin bir üyesiyim. Akbük’ün sorunları idarecilerin verdiği sözlerle çözülmüyor. Akbük’ün en önemli problemlerinden bir tanesi kanalizasyon sisteminin olmaması. Fosseptikler vidanjörler aracılığı ile taşınıyor. Foseptiklere de ulaşım sınırlı oluyor, hep geç geliyor. Bu sefer de özellikle siteler atığını sokaklara bırakıyor. Yaz ortamında müthiş bir koku var ortalıkta. Sağlık açısından problemler yaratıyor" dedi.

'OTELLER FOSEPTİK ATIKLARINI DENİZE BIRAKIYOR'

Akbük’te vahşi turizmcilik yapıldığını dile getiren Özhan, şöyle devam etti:

"Buradaki turizm işletmeleri hiçbir denetime tabi tutulmadan fütursuzca koyu kirletiyorlar. Yakın zamanda bir otelin açtığı kanalın içerisine yerleştirdiği 150-200 milimetre çapında bir boru ile foseptiğini Akbük Koyu'na boşalttığını tespit ettik. Bunu görüntülerle belgeledik. Bu olayı Akbük halkı olarak bizler ortaya çıkardık. Resmi yetkililerin bu olayın ortaya çıkarılmasında bir dahili olmamıştır. Olayın ortaya çıkmasıyla bakanlık geldi 1.6 milyon TL gibi bir ceza kesti. Günde iki vidanjörle atık çektiren şirket bu cezadan sonra günde sekiz vidanjöre çıkardı. Günde 6-7 vidanjörlük atığı denize bıraktığını belgelemiş oldu. Ben inşaat mühendisiyim. Altyapi tasarımı bir kişinin beslenme, temizlik, hijyen gibi tüm ihtiyaçları için 250 litre su tükettiği öngörülerek projendirilir. Buradaki 800 yataklı otel günde 200 metreküp üretir. Otelin günde 200 metreküp atığı var ve vidanjörlerle sadece 120 metreküpünü taşıyorlar. Hala 80 metreküp atık denize veriliyor. Bunu derin deşarjlarla veya kanallarla yapıyorlar. Bu tespit edebildiğimiz örneklerden bir tanesi. Çevredeki diğer oteller için de aynı şeyi yapıyorlar."

Whatsapp Gorsel 2024 09 13 Saat 13 33 44 Bb3Ef993

'TUR TEKNELERİ DE ATIKLARINI BIRAKIYOR'

Tur teknelerinin de atıklarını koya bıraktığını anlatan Özhan, yetkililere çağrı yaptı:

"Denizin kirlenmesi ana problemlerimizden bir tanesi. Bunların çözülmesi için de seçilmiş ve atanmış kurum yöneticileri, Aydın Valiliğimiz, Didim Kaymakamlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Aydın Çevre İl Müdürlüğümüz, Aydın Büyükşehir Belediyemiz, Didim Belediyemiz bizim sorunlarımızı çözecek olan kurumlar. Kurumlarımızı harekete geçmeye ve yasadığımız sorunların çözülmesi için acil olarak gereken tedbirleri almaya çağırıyoruz. Sorunlarımızın çözümünün takipçisi olacağız, peşini bırakmayacağız." (artıgerçek)

Editör: EKİN KORKMAZ