Efeler Belediyesi, Köprülü Veysipaşa Mahallesi Eski Farabi Sokak Hasır Pazarında  bulunan alana Danişmentli İsmail Efe’nin anısını ölümsüzleştirmek adına anıt heykelini yaptırdı. 
Açılışta AYDANS Gençlik Spor Kulübü öğrencilerinin hazırladığı Aydın Yöresi Zeybek Gösterisi sergilendi. 
Zeybek gösterisinin ardından konuşmacılar katılımcılara seslendi. 
 



Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay;  “Hem Birinci Dünya Savaşı’nda hem de Kurtuluş Savaşı’nda yurdu ve milleti için canını ortaya koyan, büyük yararlılıklar gösteren Aydın’ın yiğit evladı Danişmentli İsmail Efe’nin anısını ölümsüzleştirmek istedik. Efeler Belediyesi olarak kahraman Efemizin adına yaraşır heykelini bir anıt olarak bugün burada sizlerle birlikte açmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi. 

  DANİŞMENTLİ İSMAİL EFE KİMDİR?

  Danişmentli İsmail Efe 1878 yılında bugün Efeler ilçesinin bir mahallesi olan eski deyişle Aydın merkeze bağlı Danişment köyünde doğdu. Askerlik çağına geldiğinde silahaltına alındı. Uzun yıllar Osmanlı ordusunun topçu birliklerinde askerlik yaptı. İyi derecede top kullanmayı öğrendi. Danişmentli İsmail’in askerlik yılları Osmanlı Devleti’nin en çalkantılı ve en zor geçen yıllarına rastladı. Efe, bu yıllarda Balkan Savaşları’na katıldı. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Çanakkale Cephesi’ndeki Gelibolu Muharebelerinde savaştı. Bu cephe kapanınca Yemen Cephesi’ne gönderildi.  Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Cebel Topçu Eri olarak terhis edildi.

  “KUVA-YI MİLLİYE’YE KATILDI”

  Danişmentli İsmail Efe; Çanakkale Boğazı’nın doğusunda çıkan Aznavur Ahmet Ayaklanması, İstanbul Boğazı’nın doğusunda çıkan Bolu-Düzce Ayaklanması ve Konya çevresinde çıkan Delibaş Mehmet İsyanının bastırılmasında önemli rol oynadı
.
  “AYDIN SAVUNMASINDA TOP KULLANAN TEK EFE”

  “İç isyanlarının bastırılmasından sonra Aydın cephesine döndü. Yunan Ordusu’ndan ele geçirilen seri atışlı bir dağ topu, Danişmentli İsmail Efe’nin emrine verildi. Efe bu topu yunan askeri birliklerine karşı ustalıkla kullandı. Aydın savunmasında top kullanan tek efe olarak tarihe geçti. 

  “EFELER’DE ESNAF OLARAK YAŞAMINI SÜRDÜRDÜ”

  “Çarşı Karakol’un alt köşesindeki iki katlı binada esnaf olarak yaşadı. Binanın alt kısmını zahire alım satımı için dükkan olarak, üst katını da mesken olarak kullandı. Danişmentli İsmail Efe 4 Temmuz 1946 günü aramızdan ayrıldı. 

  DANİŞMENTLİ İSMAİL EFE’NİN TORUNU EFE KIYAFETİ İLE KONUŞMA YAPTI

  Efe kıyafeti ile törene katılan Danişmentli İsmail Efe’nin torunlarından Danişment Mahalle Muhtarı İsmail Efe, “Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanı için şehit olan Mehmetçiklerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun. Torunu olduğum için büyük gurur duyduğum Danişmentli İsmail Efe Yunan’a vatanı dar etmiş bir vatan kahramanıdır. Böyle önemli değerli unutmayıp, ilçemize kazandıran Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve çalışanlarına çok teşekkür ederim.” diye konuştu.
  Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Özçakır, “Derneğimizin önünde, böyle anlamlı bir günde, Danişmentli İsmail Efe Anıt Heykeli kazandırılmasından dolayı çok mutlu ve heyecanlıyım. Başkanımız Mehmet Fatih Atay’a çok teşekkür ederim. Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehitlerimizin, Danişmetli İsmail Efe gibi nice efelerimizin de ruhları şad olsun. Kendilerinden Allah razı olsun. Herkesin yerel tarihimize sahip çıkması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
  Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu Eğitmen ve Oyuncularından Mehmet Emektar’ın; Şair Yazar Ahmet Zeki Muslu’nun efelik ile ilgili Töre adlı şiirini seslendirmesinin ardından gerçekleşen anıt heykel açılışı ile program sonlandı.