Aydın’ın önemli tarım merkezlerinden biri olan Çine’de  ‘1. Çine Uluslararası Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ düzenlendi.

GünZeyDer, Çine Belediyesi ve Aydın Büyükşehir belediyesi tarafından ilçede yaygın olan memecik zeytini ile zeytinyağının tanıtımı için gerçekleştirilen festivalin ilk gününde zeytin yarışması yapıldı. Hallaçlar Mahallesi’ndeki Çine Belediyesi’ne ait arazide gerçekleştirilen etkinlikte Çine’den kadınların yer aldığı iki grup, Amazonlar Dragon Kadın Kürek Takımı ve İzmir Dağcılık & Doğa Sporları İhtisas Kulübü kadınları yarıştı.

“KADINA ŞİDDET SONA ERSİN” 
Farklı kıyafetlerle ve makyajlarıyla yarışmada yer alan kadınlar, ellerine aldıkları tarım aletleriyle zeytin hasadı gerçekleştirdi. Renkli görüntülere sahne olan yarışmada kadınlar, bir yandan türküler söyledi, bir yandan zeytin hasadı yaptı. Unutulmaz bir gün geçiren kadınlar, etkinlikte birlik ve beraberlik mesajları vererek kadınlara yönelik şiddetin sona ermesini istedi. 

“TÜM VATANDAŞLARIMIZI FESTİVALE BEKLİYORUZ”
Festival hakkında açıklamalarda bulunan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, “İlçemizin en önemli tarımsal ürünlerinin başında zeytin geliyor. Bu anlamda ilçemizde yaygın olan Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali düzenledik. Festivalin ilk gününde kadınlarımız, tarlada zeytin hasadı gerçekleştirdi. Hem eğlendiler hem hasat yaptılar. Güzel bir etkinlik oldu. Festivalimiz, hafta sonu iki gün daha devam edecek. Tüm vatandaşlarımızı festivale bekliyoruz” dedi.

“TARIMLA UĞRAŞAN İNSANLARIN YÜZÜNDEN DÜŞEN BİN PARÇA”
Çine’nin  Akdeniz zeytin havzasında önemli bir değere sahip olduğunu belirten  Çine Gelişim Vakfı GüzeZeyDer Tanıtım Komitesi üyesi Hasan Cemal Beldek, 12 yıl önce organik tarımla başlandığını söyleyerek şöyle konuştu: “Çine organik tarımın en yoğun yapıldığı yerdir. Bugün sertifikalandırılan zeytin alanlarında hasat yapıyoruz. Hasadın neşeli olması gerekir. Biz bu neşe duygusunu uzun yıllar önce  kaybettik. Tarımla uğraşan insanların yüzünden düşen bin parça. Biz de bunu ters düz edebilmek için hasat ruhunu ve o neşeyi yeniden canlandırmak istedik” dedi.  

ÇİNE ORGANİK TARIMLA TANINMAYA BAŞLADI
Çine’nin  dünyada tanınmaya başladığını da sözlerine ekleyen Beldek, “Organik farklılık bakımından Çine, hem dünyada hem de Türkiye’de tanınmaya başladı. Çine’deki yapılanmaya büyük bir ilgi ve hayranlık var. Bu hayranlıkla, yaptığımız çağrılara Türkiye’nin dört bir yanından insanlar koşa koşa geliyor. Çine’de 5 milyona yakın zeytin ağacı vardır. Bu zeytin ormanlarından elde edilen yağlar benzersiz kalitedir. Çine’den Tokyo, Amerika ve Avrupa ülkelerine yağlarımız gidiyor. Yarışmalarda altın madalyalar toplayıp geliyor ”diye konuştu. 

“SEVGİMİZİ GÖSTERMEK İÇİN ÇİNE’YE GELDİK”
Eskişehir Dragon Kadın Kürek takımından zeytin hasadına geldiklerini söyleyen Özlem Kanat Örneksoy, “Burada yapılan organizasyon bizim için çok önemli. Doğaya ve çevreye karşı sevgimizi göstermek için Çine’ye geldik. Buradaki kadın arkadaşlarımızla birlikte zeytin hasadı yapıyoruz, mutluyuz” dedi.

ÇİNE’DE ŞENLİK HAFTA SONU DA DEVAM EDECEK
Çine zeytin ve zeytinyağı festivali Cumartesi günü kortej yürüyüşü ile başlayacak. Ardından, Uygun Aksoy, Nedim Atilla, Zeynep Delen Nircan, Oya Ayman’ın katılacağı organik tarımın sorunları konulu söyleşiler ile devam edecek. 
 Festival’de  Bodrum Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin hazırladığı ‘’Zeytinin delice yolculuğu‘’adı verilen fotoğraf sergisi de yer alacak. 

Ayrıca festival kapsamında Doğa koruma, organik tarım, doğa ve çiftçi dostu tarım mücadelesine ömrünü adamış Victor Ananias, Ali Ekber Yıldırım, Uygun Aksoy, gibi  isimlerinin, asırlık zeytin ağaçlarına isimleri verilerek ‘Zeytin Şükran Ormanı’nın açılışı yapılacak. 

ÇİNELİLER FESTİVALDE COŞACAK
Festivalin son günü olan 21 Kasım Pazar günü ise Kuva-i Milliye Parkı’nda Dil Tengi ve Artista müzik grupları Çinelileri coşturacak. (GEHA)