Belediye ve İTÜ ortaklığında yapılacak çalışmalar çerçevesinde, akademisyen ve uzmanlar tarafından Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan tarihi fabrika için röleve, restitüsyon ve avan projesi hazırlanması planlanıyor. Hazırlanan projeler neticesinde, tarihi fabrikanın yatırımcılarla kurulacak temaslar sonrasında yapılacak restorasyon çalışmasıyla atıl durumdan kurtarılması hedefleniyor.

İTÜ’den akademisyenlerle yapılan incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, şunları kaydetti:

“Bir zamanlar içerisinde pamuk yağı, çırçır ve zeytinyağı tesisleri bulunan, bunların yanı sıra bölgede elektrik bulunmazken Atatürk tarafından İngiltere’den getirtilen buharlı kazanların prina yakılıp ısıtılmasıyla civarın elektrik ihtiyacını karşılayan eski fabrika şu an atıl ve harabe durumda. İlk etapta önlem alarak güvenlik ve huzuru sağladık. İkinci aşamada da estetik ve işlevsel bir hale getirmek için böyle bir girişimde bulunduk. Yapmayı planladığımız çalışmalar neticesinde yaklaşık 8 bin metrekare gibi bir alana sahip fabrikamızı sosyal ve kültürel bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz. Tabii ki İTÜ’den kıymetli hocalarımızın ve uzmanların akademik boyutta ele alacağı ve hazırlayacağı projeler ışığında yatırımcılarımızla görüşüp yol haritamızı netleştireceğiz.”

“ORTAKLAR KÖY ENSTİTÜSÜ EĞİTİM TURİZMİNE KATKIDA BULUNACAK”

Akademisyenlerle, fabrikanın yanı sıra Ortaklar Köy Enstitüsü’nde de incelemelerde bulunduklarını belirten Öndeş, şöyle konuştu:

“Cumhuriyet’in göz bebeği olan köy enstitülerinden bir tanesi de Ortaklar Mahallemizde bulunmaktadır. Uzun zaman önce terk edilmiş ve atıl duruma düşmüş olan enstitüyü yeniden kazandırıp, örneğin bir üniversitenin çalışma atölyesi veya uygulama alanı olarak kullanabileceği bir yer, yani eğitime okul olarak olmasa bile eğitim turizmine katkıda bulunacak bir yapı olarak devam ettirilmesini hedefliyoruz. Bu anlamda Ortaklar Köy Enstitüsü’nün de yaşatılması ve gelecek nesillere gösterilmesi, yani bir abide olarak geleceğe taşınması açısından önemsediğimiz bir yer.”