Raporda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım araçlarında hizmetleri ile ilgili verdiği tanıtımlarla ilgili olarak “2017 yılında Şirkete ait otobüslerde Aydın Büyükşehir Belediyesine ait reklam mahiyetinde tanıtımlar yapılmış ancak bu tanıtımların karşılığı olan ücretler Şirketin muhasebe kayıtlarına ticari alacak olarak kaydedilmemiş ve ücretlerin tahsili yoluna gidilmemiştir. Bu konuya 2017 yılına ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’nda da yer verilmiş olup sonrasında herhangi bir tahsilatta bulunulmadığı gibi, alacakla ilgili olarak herhangi bir muhasebe kaydı da yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Sayıştay’a yanıt olarak belediyelerin kamu kurumu vasfı taşıdığı ve belediye hizmetlerinin yanı sıra jandarma ve emniyet güçleri için de tanıtımlar yapıldığı kaydedildi.

Sayıştay verdiği yanıtta ise “Belediyeler, Emniyet ve Jandarma gibi kuruluşların aksine siyasi yönü de bulunan kurumlardır. Bu kurumların tanıtımının yapılması kamu yararı taşıdığı gibi kurumun siyasi olarak tanıtımını da sağlamaktadır. Dolayısıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu yönleriyle ayrılmaktadır. Burada önemli olan kriter otobüslerde yapılan bilgilendirmelerin niteliği ve kapsamıdır. Örneğin hangi gün ve saatte hangi ilçelerde su kesintisinin yapılacağı, hangi yolların trafiğe kapatılacağı ya da Belediyenin sosyal yardımlarından yararlanabilmek için nerelere başvuruda bulunulabileceği bir bilgilendirme niteliğinde iken Belediyenin o yıl ne kadar altyapı yatırımı yaptığı, nerelere alt ve üst geçit yapıldığı ya da ne kadar insana hangi miktarda sosyal yardımda bulunulduğu gibi bilgilerin verilmesi ise bir anlamda Belediyenin verdiği hizmetlerin reklamının yapılması olacaktır. Dolayısıyla verilen hizmetin ücrete tabi olup olmamasında yukarıda örneği verilen kriterlerin dikkate alınması gerekmektedir. Hem 2017 yılı Denetim Raporunda yer verilen hususlarla ilgili olarak hem de bundan sonra verilecek muhtemel hizmetler için, verilen hizmetin kamu yararı taşıyan bir bilgilendirme mi yoksa kurumların tanıtımının yapıldığı bir reklam mı olduğunun belirlenmesi, şayet bunlar reklam niteliğinde ise ücret tahsil edilmesi yoluna gidilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” denildi.

HABER: ENDER ALDANMAZ

BELEDİYE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ