İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, sahte koronavirüs testi yapan örgüte operasyon düzenlendi. 12 kişi gözaltına alındı. 12 şüpheliden 3’ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Örgütün liderinin sosyal medya fenomeni olduğu belirlendi. 

İstanbul genelinde yurt dışı bağlantılı sahte korona virüs raporu düzenleyen suç örgütünün farklı ülkelerden şahısların da aralarında olduğu bir yapılanma şeklinde faaliyet gösterdiği ve örgüt liderinin dünya genelinde milyonlarca takipçisi olan sosyal medya fenomeni Gürcistan uyruklu N.M. olduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından tespit edildi.

GÖREV YAPAN DOKTORLARIN İSİMLERİ KULLANILDI

Örgüt yöneticisi Suriye uyruklu M.T. isimli şahsın beyaz önlük giyerek doktor rolü yapmak suretiyle koronavirüs testi yapmak için gelen müşterilerin sokakta veya turizm acentesi içerisinde sürüntü örneği alarak herhangi bir laboratuvara veya hastaneye göndermeden çöpe attığı, örgütün sahte Korona virüs belgelerinin hızlı bir şekilde yapılması ve sonrasında online olarak kare kod sistemiyle teyit alınabilmesi amacıyla bir web sitesi faaliyete geçirdikleri, örgüt yöneticilerinin bu web sitesinde özel bir ekrandan giriş yaparak bilgilerini girdikleri, müşterilerine sahte Negatif Korona virüs raporu çıkarabildikleri anlaşıldı. Ayrıca bu sahte raporun kare kod ile doğrulanması yapılmak istendiğinde yine aynı web sitesine yönlendirilerek teyit yapılabildiği, raporlarda Sağlık Bakanlığının amblem ve başlıklarının gerçek bir raporda olması gerektiği gibi dizayn edildiği, imza ve kaşe kısmında aktif olarak görev yapan doktor isimlerinin kullanıldığı görüldü.

 Bahse konu internet sitesine turizm acente sahibi ve çalışanı olan örgüt üyelerine verilen özel şifre ile giriş yaparak sahte Korona virüs raporlarının düzenlendiği ve düzenlenen raporlar karşılığında 150-300 dolar arasında para aldıkları anlaşıldı. Müşterilere haberleşme programları üzerinden gönderildiği, bu sayede milyonlarca lira kazanç elde ettiği, ayrıca şahısların yurtdışına çıkış yapabilmeleri ve uçak veya otobüslerle seyahat edebilmeleri için binlerce kişiye sahte olarak Negatif Korona virüs raporu düzenlendiği tespit edildi.

12 KİŞİDEN 3’Ü TUTUKLANDI

Yapılan operasyonda çok sayıda dijital materyal, cep telefonları ile test kitleri, binlerce sahte Korona virüs raporu ve yabancı kişilere ait pasaport fotokopileri ele geçirildi. Aralarında yabancı uyruklu (Gürcistan, Suriye) kişilerin bulunduğu N.M., M.T., E F., Y.B., N.A., E.B., Ş.Y., Ş.D., S.D., M.B., A.A. ve A.A. isimli 12 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Konu ile ilgili yakalanarak adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 9 şüpheli  Adli Kontrol Şartı ile serbest bırakıldı. 3 şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.