Haber: Ekin Korkmaz

Büyük Menderes Havzası’nın küreselleşme ve diğer dış faktörlerin sonucu kurumasını engellemek için bir araya gelen Çevre Dernekleri Birlikleri nehrin geçtiği Denizli, Afyonkarahisar, Uşak ve Aydın’ı kapsayan 4 ilde imza kampanyası başlattı. Germencik Çevre Ve Doğa Derneği Sözcüsü Doktor Metin Aydın kurumayı engellemek için birlik olmaya davet etti.

KOCA NEHİR KOMPLE KURUYOR

Dernek Sözcüsü Aydın “Büyük Menderes Havzası Türkiye'nin en büyük 25 havzasından biri ve Türkiye tarımının yüzde 15'ini karşılamaktadır. Türkiye için olmazsa olmaz olan nehir gelin görün ki yıllardır kirletilmiş durumda ve zehir akmakta, fakat geldiğimiz 2021 yılında Havza'da kirlilik dışında hızlı bir şekilde kuruma meydana geldi. Mayıs ayında hiç görmediğimiz şekilde kurudu bunun en büyük sebeplerinden biri küresel küresel ısınma fakat Büyük Menderes havzasında küresel iklim değişikliğini arttıran diğer pek çok unsurlar vardır.

JEOTERMAL SANTRALLER ISI DENGESİNİ BOZUYOR

Kuruma sebeplerinden birisi Jeotermal santraller. Yani baktığımızda Büyük Menderes Havzasında özellikle Aydın'da Türkiye ortalamasının çok daha üstünde ısı artışı var. Yapılan çalışmalar da bunu göstermekte. Aydın'da küresel ısınmaya bağlı sıcaklıklar artmakta ve yağmurda azalmalar var. Söke ve Nazilli’de öncesinde su baskınlarına bağlı su altında kalıyordu. Ama şu anki durum bırakın su baskınına Menderes'in içinde su kalmadı…

SU İÇİNDEKİ CANLILARIN BİZDEN DAHA ÇOK O NEHRE İHTİYACI VAR

Büyük Menderes havzasının yaşama devam etmesi lazım. Nehrin kendi de bir canlı varlıktır. Tarımsal ürünlerin suya ihtiyacı varsa nehrin kendisinin de ihtiyacı vardır. Büyük Menderes havzasında yaşayan 3 milyona yakın insan yaşıyorsa, içinde çok daha fazla canlı yaşıyor. Onların bizden daha çok ihtiyacı var. Derelerin çayları üstlerine gelin görün ki santraller yapıldı kağıt fabrikası yapıldı. Çikolata Fabrikası yapıldı. Büyük Menderes'in dibine Sanayi Tesisleri yapıldı. Nehri besleyen su kaynakları kurutuldu.

SIRADA Kİ YOK OLACAK MEDENİYET AYDIN KENTİ

Öncesinde bu çevrede 20’ye yakın medeniyet yaşıyordu. Ama hepsi yok olup gitti tarih sürecine baktığımda. Şu an yok olup gidecek sıradaki medeniyet Aydın kentidir. Aydın’ın en büyük sorunu işsizlik, sağlık, fakirlik değil en büyük sorunu Menderes’in kuruması. Çocuklarımızın geleceğinİ güvenceye almak için acil çözüm istiyoruz. Önümüzdeki yıl bırakın tarım için suyu çeşmelerimizden su akmayacak. Bu yaz tarımsal sulamada eksikliğe bağlı olarak Çiftçiler arasında kavgalar oldu yarın öbür gün içme suyu bulamayınca insanlar arasında su kavgası olacak.

HEDEFİMİZ 100 BİN İMZAYA ULAŞMAK

Hedefimiz 100.000 imzaya ulaşmak. 15 gün önce Denizli'de başladı imza kampanyası. Aydın'da dün başladı bine yakın imza toplandı. Denizli'de 20 bine yakın. Ekim sonuna kadar 100 bin imzaya ulaşıp bu sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşımayı hedefliyoruz.”dedi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ