Aydın’da vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin itirazlarına neden olan JES’ler ile ilgili tartışmalar sürerken Germencik-Söke arasındaki bölgede yeni bir JES tesisi yapılması için başvuru yapıldı.

HEZ Enerji İnşaat. San. ve Tic. A.Ş. toplamda 973 hektarı kapsayan alanda JES kurmak için Çevre ve Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı.

376 MİLYON TL’YE MAL OLACAK
Söke’nin Argavlı Mahallesi ile Germencik’in Moralı ve Uzunkum Mahalleleri’ni kapsayan projenin 376 milyon TL’ye mal olması planlanıyor. Bölgede 12 ayrı sondaj kuyusunun açılmasının yanı sıra JES’i destekleyecek Güneş Enerji Santrali ve iki adet sera alanı belirlendi. Kuyu derinliği ise 3 bin 500 metre olarak belirlendi.

EN YAKIN YERLEŞİM 340 METRE
ÇED Alanı’na en yakın yerleşim alanı 340 metre olarak belirlenirken yine ÇED Alanı’nın Moralı Çayı’na 40 metre ve bölgede bulunan kuru bir dereye 435 metre ileride bulunuyor.

ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAYACAK ALAN
Raporda ayrıca tarım alanı ve sulak alan vasfındaki arazi ile ilgili olarak “ÇED ve izni istenen proje alanlarının tamamı Aydın-Söke Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kalmaktadır” denilmesi de dikkat çekiyor.