Kruvaziyer turizminin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin rotalarından olan Kuşadası’nın doğal güzelliklerinden Doğal Botanik Park ile Kuştur mevkisi arasındaki koruma altında olan kayalık bölgede kıyı-yol ve iskele düzenlemesi yapılması için harekete geçildi.

Nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları ile Küçük Kerkenez'in yanı sıra yaban güvercinlerine de ev sahipliği yapan alan ile ilgili olarak turizm işletmesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iskele ve kıyı-yol düzenlemesi yapılması için başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında kurumlar tarafından görüşlerin alınacağı kaydedildi.

Daha önce bir turizm işletmesinin bölgede yarattığı tahribat sonucunda yetkililerin olaya müdahale ettiğini, firmaya ceza verilerek çalışmaların engellendiğini açıklayan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), İl Müdürlüğü’ne görüş verecek olan kurumlara çağrıda bulundu.

EKODOSD tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Kuşadası’nda günümüze kadar korunarak gelmiş en güzel kıyı doğal alanları, Doğal Botanik Park’tan başlayarak, Kuştur mevkiine kadar giden kayalık kıyılardır. Geçmiş yıllara göre bazı değişimler geçirse de kıyı kenar çizgisi büyük ölçüde halen doğallığını korumaktadır.

Buradaki kıyılardan Doğal Botanik Park alanı, EKODOSD’un önerisiyle, bilim danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik’in hazırladığı rapor doğrultusunda; Korumar Otel – Adakule Otel bölgesindeki alan, Kuşadası Belediyesi İmar, Hukuk, Sağlık ve Güzelleştirme Komisyon raporlarıyla koruma altına alınması oybirliği kabul edilmişti. Alanda Pamukkale Üniversitesi – EKODOSD işbirliğiyle yapılan envanter çalışmalarında 400’e yakın bitki ve 18 önemli orkide türü tespit edilerek, kitaplaştırılmış ve bir de yüksek lisans tezi yapılmıştır.

Kuşadası’ndan başlayarak, Kuştur mevkiine kadar devam eden yaklaşık 5 km.lik kayalık kıyı alanında nesli kritik derecede tehlike altında olan Akdeniz Foku( Monachus monachus)’larına ait kıyı mağaraları bulunmakta ve aynı zamanda fokların bu alanları beslenmek için kullandıkları belgelenmiş durumdadır. 

Ayrıca Türkiye’de Akdeniz Foklarıyla ilgili çalışmalar yürüten en etkin doğa koruma kuruluşu SAD-AFAG’ın, Kuşadası’nda fokların yaşadığı kıyılarla ilgili bir raporu bulunmaktadır.

Kayalıklarda bulunan kıyı mağaralarında yüzlerce Yabani Kaya Güvercini barınmakta ve üremektedir.

Dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Küçük Kerkenez’in (Falco naumanni) alandaki önemli kuş türlerindendir.

Bahse konu olan karasal alanda geçmiş yıllarda, bir turizm işletmesi tarafından tahribat yapıldığı gerekçesiyle dava açılmış, çalışmalar durdurulmuş, mahkeme tarafından zarar gören bitki örtüsü ve doğal yaşam alanı olması, çevreye verilen zarar durumuna göre temel ceza tertip edilmiştir.

Şimdi de bir başka turizm işletmesi tarafından, Asansör olarak bilinen alanda bir kıyı düzenlemesi, yol ve iskele yapılmasına yönelik bir talebin bulunduğu duyumunu aldık.

Bahse konu olan alan, yukarıda belirtilen hassas türlerin yaşam alanı olması, barınması, üremesi ve beslenmesine olanak sağlayan ekolojik ve denizel biyoçeşitlilik açısından önemli olması nedeniyle, bugünkü şeklinin bozulmaması gerekir.

Eğer turizmin bir anayasası varsa, 1. Maddesi çevre olmalıdır. Çevreyi korumadan sürdürülebilir bir turizmin yapılması mümkün değildir. Kaldı ki burada bulunan değerler, korunduğu takdirde turizme en çok katkıyı yapacak doğal zenginliklerdir. Bahse konu olan alanlar, yoğun yapılaşmalarla olumsuz imajı bulunan Kuşadası’nda ekolojik bir vaha gibi durmaktadır. Bunu bozmaya kimsenin hakkı olmamalı, gelecek nesillere taşınması sağlanmalıdır.

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazısında, Doğal Botanik Park kıyılarında “Zeminde önceki yıllarda asansör binası, restoran, beton dökülerek yapılan güneşlenme ve oturma yerlerinin üzerlerine (elektrik gibi) bazı tesisatlar yapıldığı, tesisat boruları döşendikten sonra beton döküldüğü, tamirattan geçirildiği kullanıma hazır hale getirilmeye çalışıldığı, kıyıda önceki yıllarda beton dökülerek yapılan restoran, güneşlenme ve oturma yerlerinin 3621 Sayılı Kıyı kanunu, Uygulama Yönetmeliği ve Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ gereğince izinsiz ve ruhsatsız olduğu hususları ile, bu inceleme ve açıklamalar çerçevesinde zeminde yapılan imalatların geri dönüşü mümkün olmayan, doğaya ve doğal yaşama zarar verecek imalatlar olması nedeniyle, daha fazla geri dönüşü olmayacak zararların verilmesinin önüne geçilmesi için acilen gerekli önlemlerin alınması, konuların tüm mevzuatlar kapsamında incelenerek gerekli işlemlerin yapılması için, Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kaymakamlığı’na(Malmüdürlüğü) bildirilmiştir. Alanın doğal bitki ve hayvan çeşitliliği kapsamında müracaat yapılmıştır. Konuya ilişkin mevzuat kapsamında değerlendirmeler sürmektedir.” Denilmektedir.

Bahse konu olan alan, Cnntürk Televizyonunda da Yeşil Doğa Programı yapımcısı Güven İslamoğlu tarafından haber olarak yayımlanmıştır.

‘T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYDIN-MUĞLA-DENİZLİ PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI’nın Kuşadası bölümünde; Kuşadası Türkiye’ye deniz yoluyla çok sayıda turistin giriş ve çıkış yaptığı önemli bir liman kentidir. İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na yakın olması; yüksek tonajlı gemilerin yanaşabildiği uluslararası bir limana ve yine uluslararası bir yat limanına sahip olması Kuşadası'nı turizm yönünden çok önemli bir nokta haline getirmiştir. Bununla birlikte, Kuşadası önceki yıllarda turizm tesislere teşvik amacı ile verilen yüksek yapılaşma hakları ile Türkiye’de doğanın hızla yok edildiği yerleşimler açısından dikkate değer bir örnektir. İlçede desteklenen yoğun yapılaşma önemli miktarda zeytinlik alanların yok olmasına neden olurken, beldeyi turistik bir yerleşim yerine, kontrolsüz gelişmenin yaşandığı yoğun bir kent haline getirmiştir. Oysa, ilçe ekolojik açıdan da hassas bir bölgede yer almaktadır. Bu bölgelerden uluslararası literatüre geçmiş olanlar Kuşadası - Didim Arası Akdeniz Foku Yaşam Alanları ile Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Önemli Bitki Alanları’dır’ denilmektedir.

Yapılması düşünülen düzenlemeler, yol ve iskele konusunda, tüm kurumların yukarıdaki ekolojik hassasiyetleri düşünerek görüş vermelerini umuyor, kamuoyunun bilgisine sunuyoruz”

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ