Özel Denizli Tekden Hastanesi Aile Danışmanı ve Psikolog Makbule Tutak Altuntop okula dönüş konusunda aileleri uyardı. Uzun süredir uzaktan eğitim alan öğrencilerde, hem okula tekrar adapte olmaktan dolayı hem de hala geçmeyen korona virüsün etkilerinden dolayı tedirginlikler gözlemleyen uzmanlar, ebeveynlere önemli konularda önerilerde bulundu.

Öğrencilerin okula uyum sürecinde ebeveynlere ve öğretmenlere büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Aile Danışmanı ve Psikolog Makbule Tutak Altuntop bu süreçte ailelerin ve öğrencilerin alması gereken tedbirlerle ilgili bilgiler verdi. Psikolog Makbule Tutak, “Bu süreçte ebeveynlerin öğretmenlerin ve öğrencilerin kaygılı olduklarını gözlemliyoruz. Bize başvuran aileler ve çocuklar korona virüsün etkileri hala devam ederken tekrar okula adapte olmanın kaygılarını yaşıyorlar. Uzun süre online eğitimle devam eden okulların açılmasıyla öğrencilerin okula uyum sürecinde ebeveynlere ve öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğu ve bilinci onlara hissettirmek gerekir. Salgın sürecinde temizlik, sosyal mesafe, hijyen kuralları, maske kullanımı gibi kendimizin kontrol edebileceği durumları bilinçli bir şekilde farkında olmalarını sağlamak için sohbetler yapmak ve kuralları anlatmak onların bu sürece adapte olmalarına yardımcı olacaktır” dedi.

“Yeni yaşam alanında yer edinmeye başlayan çocuk yeni beceriler kazanmaya başlar”

Salgın sürecinde okullardan uzak kalan çocuklarda bir çok olumsuzluk gözlemlediğini belirten Psikolog Tutak, “Alışılmış olan eğitim rutininin farklı bir yöne kayması, ekran karşısında uzun bir süre kalmanın getirdiği dikkat eksikliği ve öğrenme problemleri, görme problemleri, ekrana bağımlılık, öfke problemleri, uyku problemleri, beslenme sorunları, davranışsal sorunlar, derslere ilgisizlik, daha fazla sıkılgan olmaları, isteksizlik ve ebeveynler ile yaşanan çatışmalar gibi birçok problemlerin yaşandığını salgın sürecinde gözlemledik. Çocukların akranlarıyla beraber olmaları ve aile dışında diğer insanlarla iletişim içerisinde olamaya başlaması sosyal, bilişsel, psikolojik açıdan önemlidir. Özellikle okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için, yeni yaşam alanlarında bireyselleşebilmeleri adına önemlidir. Yeni yaşam alanında yer edinmeye başlayan çocuk yeni beceriler kazanmaya başlar. Bu da büyümelerine ve yaşlarına uygun davranışlar kazanmalarına yardımcı olur“ ifadelerini kullandı.

“Okula adapte sürecinde ağlamalar, yakınmalar sürüyorsa mutlaka uzmandan destek alınmalı”

Başlangıçta çocukların uyum sağlamalarının zor olacağını vurgulayan Psikolog Makbule Tutak Altuntop, “Salgınla beraber uzun bir konfor alanında olan çocuklar için bu konfor alanından çıkıp daha düzenli ve sistemli bir sürece girmeleri ilk başta uyum açısından zor olabilir. Bu noktada önemli olan sakın kalarak, bu sürecin normal olduğunu bilmek ve tutumlarımızın kararlı ve net olmasıyla beraber sevgimizi hissettirmeye önem verip açıklayıcı bir tutum sergilemeliyiz. Özellikle küçük yaş gruplarında uyum sürecinde olan çocukları ebeveynlerin okula bırakıp alması süreci daha da rahatlatıcı hale getirecektir. Çocukları okula bıraktıktan sonra gizlice ayrılma, yalan söyleme gibi tutumlarda bulunmayarak, okula gitme sürecinin normal olduğunun anlatılması gerekmektedir. Okuldan alırken de okul çıkış saatlerine dikkat edilmeli ve çocuk bekletilmemelidir. Okulun ilk günlerinde çocuklar aileden uzaklaşmak istemez. Aile bu tutumunda kararlı olursa çocuğun okula alışma süreci zaman içinde azalır yok olacaktır. Eğer bu süreç uzuyor ağlamalar, bedensel yakınmalarla karşılaşılıyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Önemli olan şu ki, bu uyum sürecinde çocuk aileye istediği zamanda ulaşabilmeli daha sonra kademeli bir şekilde aileden adım adım uzaklaşılmalıdır” şeklinde konuştu.

Ebeveynlerin çocuklarla mutlaka konuşması, korkularının olabileceğini ve bu sürecin normal olduğunun anlatılması gerektiğini belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Aile Danışmanı ve Psikolog Makbule Tutak Altuntop, “Kaygı, korku gibi duygular bulaşıcıdır ve eğer ebeveyn olarak çocuklara bu duygularımızı beden dilimizle ve ses tonumuzla hissettirirsek çocuklar da bulundukları ortamın güvenli olmadığını hissederek kaygılanmaya başlar. Bu süreç bir kısır döngüye girer ve süreç uzamaya başlar. Ebeveynlerin duygularını kontrol ederek destekleyici tutum sergilemeye dikkat etmeleri son derece önemlidir. Umarım salgına rağmen kapanmadan sağlıklı ve kontrollü bir eğitim yılı geçiririz“ dedi.