Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için yaptığı açıklamada "Soykırım" ifadesini kullandı. Biden, "soykırım" tanımını kullanma nedenini "Suçlamak için değil, bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamak için" diye açıkladı.

ABD Başkanı Biden, 1915 olaylarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Soykırım" dedi. Biden, bu ifadeyi "suçlamak için değil, bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamak için kullandığını" ifade etti.

Biden, açıklamasında "soykırım" ifadesini iki kez kullandı. Açıklamasına "Her yıl bugün, Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenlerin hayatlarını kaybedenleri hatırlıyor ve böyle bir vahşetin yinelenmesini önleme kararlılığımızı yeniden taahhüt ediyoruz" diye başlayan ABD Başkanı Biden, "Amerikan toplumu olarak 106 yıl önce bugün soykırıma uğramış olan bütün Ermenilerin önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadesi ile sonlandırdı.

Biden'in açıklaması şöyle: 

"Her yıl bugün, Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenlerin hayatlarını kaybedenleri hatırlıyor ve böyle bir vahşetin yinelenmesini önleme kararlılığımızı yeniden taahhüt ediyoruz.

24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydın ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni, bir imha harekâtı dahilinde sınır dışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü. Meds Yeghern (Büyük Felaket) kurbanlarının önünde saygıyla eğiliyoruz ki olup bitenlerin korkunçluğu tarihte kaybolup gitmesin. Nefretin her biçiminin yıkıcı etkisine karşı her zaman uyanık kalmak için hatırlıyoruz.

Hayatta kalanların çoğu, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında yeni evler ve yeni hayatlar bulmaya zorlandı. Ermeni halkı güç ve dirençle hayatta kaldı ve toplumlarını yeniden inşa etti. On yıllar boyunca Ermeni göçmenler Amerika Birleşik Devletleri'ni her biçimde zenginleştirdiler, ancak atalarının çoğunu kıyılarımıza getiren trajik tarihi asla unutmadılar. Onların hikayesini anıyoruz. O acıyı görüyoruz. Tarihi doğruluyoruz. Bunu suçlamak için değil, olanların asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz.

Bugün, kaybedilenleri yasla anarken, çocuklarımız için inşa etmeye çalıştığımız geleceğe de bakalım. Bağnazlığın ve hoşgörüsüzlüğün günlük kötülükleriyle lekelenmemiş, insan haklarına saygı duyulan ve tüm insanların hayatlarını haysiyet ve güvenlik içinde sürdürebilecekleri bir dünya. Gelecekte benzer zulümlerin dünyanın herhangi bir yerinde yaşanmaması için ortak kararlılığımızı yineleyelim. Ve artık dünyadaki tüm insanlar için yaraları sarma ve uzlaşma arayışına girelim.

Bu açıdan Amerikan toplumu olarak 106 yıl önce bugün soykırıma uğramış olan bütün Ermenilerin önünde saygıyla eğiliyoruz.”