Aydın'da tarım arazilerinde bulunan ve tartışmalara neden olan JES ve GES santrallerinin bir yenisinin Buharkent'te yapılması için harekete geçildi.

Daha ömce aynı bölgede Greeneko Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulan JES'e ilave olarak GES kurulması için Çevre, Şerhircilik ve İklim Değişikiliği Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Başvuruyu kabul eden bakanlık proje için ÇED süreci başlattı.

Projeye göre yaklaşık 20 hektarlık tarım vasıflı arazide GES panelleri kurulacak.

DSİ'DEN TAŞKIN UYARISI VE
Proje detayında ise Devlet Su İşleri'nden (DSİ) dikkat çeken görüş yer aldı. Proje için taşkın riskine dikkat çeken DSİ tarafından verilen görüşte arazinin tarım vasfı olması ve tarım dışı kullanım talebil olması sebebiyle nihai görüşün Toprak Koruma Kurulu tarafından verilmesinin gerektiği bildirildi.

DSİ tarafından yapılan açıklama şöyle:

"ÇED alanlarının, içme suyu temin edilen göl ya da barajların su toplama havzası olarak belirlenen sahada veya koruma alanında kalmadığı tespit edilmiştir. Ancak, söz konusu alanların bir kısmı hem Genel Müdürlüğümüz sorumluluğunda devam eden Büyük Menderes Nehri Islahı projesi ile kesişmekte hem de Büyük Menderes Nehir yatağının 400 metrelik (sağ ve sol sahilden 200'er metre) taşkın koruma sahasında kalmaktadır. Ayrıca, Jeotermal Akışkan İsale Boru Hattının bir kısmı, GRN-72, GRN-3, GRN-22, GRN-1, GRN-41, GES-2, GES-4, GES-5, Alternatif GES-1 ve Alternatif GES-3 alanları Sarayköy Yenice Sulaması projesinde sulama sahasındadır. Bu sebeplerden dolayı,

1-Alternatif GES-3 alanı, GES-4 ve GRN-41 alanları sulama tesisine ait S2-08-02 tersiyer hattına mücavir konumdadır. İşletme, bakım ve onarım çalışmalarımızı engellememesi adına Kurumumuz tesislerine en az 10 m çekme mesafesi bırakılması gerekmektedir.

2-DSİ Genel Müdürlüğü'nün 25.02.2013 tarihli ve 105697 sayılı yazısının 4. Maddesinde belirtildiği üzere bundan sonraki dönemde ne yoğunlukta tarım dışı kullanım talepleriyle karşı karşıya kalınacağının öngörülememesi nedeniyle bu tür yapıların alternatif alanlara yapılması, ileride gelebilecek diğer taleplerin durumu ile birlikte değerlendirilmesi hususunun ilgili Valiliğe iletilmesi ve nihai görüşün Toprak Koruma Kurulunca verilmesi gerekmektedir.

3-19 Haziran 1951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 12920 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında, Büyük Menderes Nehrinin yatak mihverinden itibaren her iki sahilinde 200'er metre olmak üzere 400 metre genişliğindeki şeritvari sahanın su baskınlarına uğrayabilecek saha olarak tespit ve ilanı yapılmıştır. Söz konusu alanlar için olabilecek taşkınlara karşı gerekli önlemlerin faaliyet sahibi firma tarafından alınması ve olası bir taşkın sonucunda Kurumumuzdan herhangi bir tazminat talebinde bulunulmayacağının taahhüt edilerek rapora eklenmesi gerekmektedir.

4-Mer'i mevzuatta yer alan 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun, 07 Nisan 2012 Tarih ve 28257 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan "Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uyulması gerekmektedir" denildi.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Kuşadası'nın kırsal Kirazlı Mahallesi'nde kurulmak istenen GES'lere karşı mahalleliler tepki göstermişti. Mahalle sakinleri, GES projesinin bölge için büyük önem taşıyan birinci sınıf tarım arazilerini ve başta Aydın Ölmez Otu olmak üzere bölgeye has endemik türleri yok edeceği ve mevcut rüzgâr gülleri ile birlikte iklim değişikliğine neden olarak ekosisteme zarar vereceği gerekçeleriyle karşı olduklarını dile getirmişti.