Hükümetin ekonomide attığı adımlar doğrultusunda Türk lirasında yaşanan tarihi değer kaybı, her alanda ardı kesilmeyen zamlara neden oldu. Son zamlarla benzinin litresi İstanbul’da 14,05, İzmir’de 14,13, Ankara’da 14,12 liraya ulaştı.

Maliyet artışı nedeniyle 800 akaryakıt istasyonu kapandı, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkan Yardımcısı Musa Ertaş 1500 istasyonun daha kapanmak üzere olduğu bilgisini paylaştı.

Halk TV'den Hava Asal'a konuşan ekonomist Oğuz Demir, akaryakıt istasyonlarının kârlarının bir hayli düştüğünü belirterek "Hem dövizdeki dalgalanma hem de petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt fiyatlarına da yansımaya devam ediyor. İstasyonların karları düştüğü için eskisi kadar rahat hareket edemiyorlar" dedi.

'ZAMMI GECİKTİRDİLER'
"İktidar burada şunu yapacak; istasyonların litre başına aldıkları komisyonu arttıracaklar. Komisyona yapılacak her artış vatandaşa yansıyacak. Bu artışın mart ayında gerçekleşmesi bekleniyordu" ifadesini kullanan Demir, 'şu an yapılacak her artışı enflasyon rakamlarını yukarıya doğru iteceği için akaryakıta yapılacak zammı geciktirdiklerini' ifade etti.

'Akaryakıtta şubat ayının sonuna doğru 1 liralık artış beklediklerini' söyledi.

'KOMİSYONA YAPILACAK ZAM VATANDAŞA YANSIYACAK'
Demir "Akaryakıt istasyonları şu an litre başına yaklaşık 4 kuruş komisyon alıyor. Hükümet bu komisyonu 1 lira 4 kuruşa çıkaracak ya da istasyonların kapanmasına göz yumacak. Fakat şunu çok iyi biliyoruz ki hükümet sermayenin zarar görmesini göze almıyor. Yine artışlar vatandaşın cebine yansıyacak. Önümüzdeki bir ay içinde akaryakıta 1 lira zam gelecek, Şu an 14 lira 16 kuruş olan akaryakıtın fiyatı 15 lira 16 kuruş olabilir" diye konuştu.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ