Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ham ayçiçeği yağı ithalatından alınan yüzde 36 gümrük vergisi yüzde 10’a düşüldü. Tohumluk ayçiçek yağı ithalatında ise 30 Haziran’dan sonra gümrük vergisi yüzde 10 olarak uygulanacak.  

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile son bir yılda fiyat artışları ile gündemde olan ayçiçeği yağı ve tohumluk ayçiçeğinde gümrük vergileri değiştirildi.

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik” ile ayçiçeği tohumu yağında 30 Haziran’a kadar yüzde sıfır olan gümrük vergisi oranı aynı tutuldu. Ancak bu tarihten sonra yüzde 36 olması gereken vergi oranı, yapılan değişiklikle yüzde 10 olarak değiştirildi. Ayçiçek tohumunda ise 30 Haziran’a kadar gümrük vergisi yüzde 36 yerine yüzde 10 olarak uygulanacak.

2020’DE EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI TÜRKİYE’DE OLDU

Ayçiçeği tohumu yağı gümrük vergisi 25 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 36’dan yüzde 3’e çekilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kasım ayı Ayçiçeği Raporu'na göre dünya ayçiçeği ithalatında Türkiye, yüzde 37 pay ile birinci durumda yer aldı. Geçen yıl ayçiçeği yağının marketlerde litresi 18-19 TL’ye, 5 litrelik pet şişesi 70-75 TL’ye ulaştı. Şu an 5 litrelik ayçiçek yağı marka ve market farkına göre 60 ila 68 TL arasında satılıyor.