Aydın Çine’de bayii kârlarının 30 kuruş olması yüzünden bakkal, büfe ve marketler ekmek satışı yapmama kararı aldı. Bir kilo poşetin 25 lira olduğu bir ortamda ekmek kârının poşet parasını bile neredeyse karşılamadığını belirten esnaf, ekmek satışından en az yüzde yirmi kâr verilmesini istiyor.

Ekmek satış boykotu ile ilgili görüştüğümüz Çine’de market işleten Kamil Arıtkan, “Ekmek satışından bize 30 kuruşluk bir kâr kalıyor. Bugün en kalitesiz poşetin bile kilosu olmuş 25 lira. Poşetin tanesi 20 kuruşa geliyor. Yani bize ekmek satışından 10 kuruş anca kalıyor” dedi.

"FIRINCILAR ORTAK KARAR ALMIŞ"
Bu durumu fırıncılarla görüştüklerini, fırıncıların kendilerine “Biz ortak karar aldık. Bundan daha yüksek kâr vermeyeceğiz. Ekmeği 2,20 liradan size vereceğiz, siz de 2,50 liradan satacaksınız” yanıtını verdiklerini aktaran Arıkan, “Biz bu şekilde işin içinden çıkamıyoruz dedik ama geri adım atmadılar. Bunun üzerine dün ekmek satan bayi-marketler olarak toplanıp bu duruma çözüm aradık” diye konuştu. Bakkal ve marketlerden 25-30 kişilik bir katılım sağladıklarını ifade eden Arıkan, Çine Esnaf Odası başkanı ile de durumu konuştukları belirterek şunları söyledi:

“Esnaf odaları başkanı ben bir önceki konuyu araştırayım dedi. Araştırmış, Aydın’ı aramış. Aydın’da 250-500 tane gibi 75 tane yüksek ekmek satışı olan yerlerde bayi kârı 70 kuruşa kadar çıkıyormuş. Bizim gibi 150-200 arası ekmek satanlara da 50 kuruşluk kâr veriliyormuş. Yatağan’ı Muğla’yı da aramış. Onlar da 50 kuruştan aşağı kâr vermiyoruz demiş. Sonra bizim buradaki fırıncılara dönmüş ama buradaki fırıncılar kârı yükseltmeye yanaşmamışlar.”

"ESKİDEN YÜZDE 25 KÂRLA EKMEK SATARDIK"
Altı yedi yıl önce yüzde 25 kârla çalıştıklarını ve ekmek fiyatı ne olursa olsun bu kârı aldıklarını belirten Arıkan, “Bunu 3-4 yıl önce yüzde 22’ye düşürdüler. Sonra da yüzde 20’ye düştü. Bizden gene ses çıkmadı. Şu an artık yüzde 10-12’ler gibi bir duruma kadar geriledi kârımız. Bunun vergisi var, algısı var, faturası var, poşeti var. Poşeti verdikten sonra 10 kuruş bile kalmıyor o da en uygun poşeti kullanırsak” diye konuştu.

ÇİNE’DE BOYKOTA EPEY KATILAN ESNAF VAR
Önceki gün yaptıkları toplantıya katılamayan market ve bayilerin de “Sizin kararınıza uyacağız” mesajı gönderdiklerini ifade eden Arıkan, dün sabahtan itibaren ekmek satışını yapmadıklarını dile getirdi. Çine’de epey bir esnafın ekmek satış boykotuna katıldığını belirten Arıkan yüzde yirmi kârla, en az ekmek başı 50 kuruş kâr istediklerini söyledi. Arıkan, “Ekmek kaç para olursa olsun yüzde 20’den aşağı düşmemesi lazım bizim kârımızın. Üç gün önce ekmeğe zam geldi. 1,5 lira olan ekmek 2,5 liraya çıktı. İnsanlar ekmeği 2 liradan satan halk ekmek büfelerine yöneldiler. Bizim satışlarımız da yarı yarıya düştü neredeyse. 150-200 ekmek satıyorsak günde şimdi bu 80’e 100’e düştü. Üstelik bu kârla hiçbir şey kalmıyordu bize” dedi.

Fırıncıların kendilerine geri adım atmayacakları mesajını gönderdiklerini belirten Arıkan “Biz de geri adım atmayacağız” dedi. (Evrensel)