HABER: HAKAN TUĞRUL
Türkiye’de toplam 31 adet Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) mevcut. Bunların 4’ü Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak faaliyet gösteriyor. İzmir Dikili Sera TDİOSB 3 038 894 M2, Ağrı Diyadin Sera TDİOSB 1 297 000 M2, Aydın Kadıköy Sera TDİOSB 776 576 M2 ve Denizli Sarayköy Sera TDİOSB 718 000 M2 alana kurulu olup ülke ekonomisine katkı sunuyor. TDİOSB ile bitkisel - hayvansal üretim ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, muhafaza edilmesi, rekabet edebilirliğin artırıcı nitelikte sürdürülebilirliğinin sağlanması ve hammaddenin temini sağlanacak. Sera ve sanayi parseli olarak ön satışa sunulan Aydın Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinin 2023 yılı içerisinde hazır hale getirilmesi planlanıyor.

KURUCU ORTAKLARDAN ORTAK MESAJ; “AYDIN ÜLKENİN GIDA AMBARI OLACAK”
Aydın Kadıköy Sera TDİOSB’nin kurucu ortakları olan Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası Başkanlığı düzenledikleri tanıtım toplantısında Aydın’ın akıllı tarımın güvenli kalesi olması için yatırımlara devam edileceği vurgusunda bulunuldu.

TÜRKİYE’NİN EN TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAN İL; AYDIN
Aydın’ın Türkiye’nin temel ihtiyaçlarını karşılayan il konumunda olduğunu kaydeden Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, “Ülkenin en temel ihtiyaçlarını karşılayan bir iliz. Ürettiğimizi pazarlayamaz ve katma değerini artıramazsak kazanamayız. Biz üretmeyi biliyoruz. Satmayı da biliyoruz. Katma değer sunup satmayı da başaracağız” diye konuştu.

AYDIN “3T” İLE KALKINACAK
AK Parti Aydın Milletvekili, KİT Komisyon Başkanı Mustafa Savaş, tarım,turizm ve termal yatırımlarına dikkat çekerek “Aydın’ı 3 T ile tanımlıyoruz; tarım termal ve turizm. Termali tarımla buluşturmak adına çok önemli bir başlangıç adımı atıldı. İlimiz ülkemizin gıda ambarı olacak. Gıdayı üreteceğiz. İstihdam, üretim ve hasılamız artacak.” İfadelerine yer verdi.

BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Projenin detaylarını anlatan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy şöyle konuştu, “Ülkemizde kuruluş aşamasında olan 50 adet Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri var. Aydın bölgemizde topraksız, tam otomasyonlu, ısıtma ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlanan modern sera ile en iyi tarımı hedeflemektedir. Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgemiz Efeler ilçesi Kadıköy mevkiinde toplam 776 bin metrekare alana kuruludur. Bölgede 25 bin metrekareden oluşan 20 adet seraya sahip, 4 bin metrekareden oluşan 9 adet sanayi parseline sahip. Bölgemizdeki seralar ve sanayi parsellerinin ön satışları için bugün itibariyle başlayacaktır. Organize Sanayi bölgemizde yıllık 10 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi planlanmaktadır ve bin kişiye de istihdam sağlayacağı değerlendirilmektedir. Farklı desenli yaş sebze ve meyve üretimi bu seralarda gerçekleştirilecektir. Özellikle yatırımcılarımızın destek modellerinden faydalanması öngörülecektir. “Akıllı tarımın güvenli kalesi” sloganı ile başlattığımız OSB projesi ile firmalara belirli standartlarda üretim yapma, en uygun şartları sağlama gibi birçok noktada imkân sağlanacaktır. Modern bir üretim kompleksi hedeflenmektedir. Tarıma Dayalı Sera OSB’de sadece yatırımcılarımıza değil bölgesel üretim yapan vatandaşlarımıza da önemli katkılar sunacaktır. Uluslararası bağlantılarla önemli gelişmelerin sağlanacağını değerlendirmekteyiz.”