Misafirliklerin ve tiryakilerin vazgeçilmezi olan kahve fiyatlarında yüzde 100’lük artış yaşanması hem vatandaşları hem de işletme sahiplerini zor durumda bırakıyor.

İthalat baş gösteren stok sıkıntısı ile kurdaki yükseliş sonrası Aydın’da kafeteryalar mecburi zam yaparken Kahvehaneciler Odası da zam yapmak için hazırlık yapıyor. Diğer yandan kahve fiyatlarındaki artışın durmayacak olması da işletme sahiplerini kara kara düşündürüyor.

Yağcılariçi’nde hizmet veren Acar Kuru Kahve’nin sahibi Mehmet Acar yaşanan zamların “kahvenin tadını kaçırdığını” söyledi. Acar zamların nedeni ilgili olarak “Haziran ve Temmuz'da Brezilya'daki mahsulleri don vurmasından dolayı fiyatlar bir anda yüzde 50 artmıştı.  6 aylık bir sürece bakarsak fiyatlar yüzde yüz arttı. Döviz artışlarının elbette fiyatlara etkisi var ama Türk Lirası bazındaki değişimden şöyle örnek vereyim. 2020 başında RİO 17/18 dediğimiz standart çiğ kahve çekirdeği vardır. Bu Ocak'ta 20 lira bandında seyrederken Kasım 2021 itibari ile 80 lirayı görmüş durumda. Fiyat yaklaşık 4 katına çıktı. Maliyetimiz 4 katına çıkmasına rağmen satış fiyatımız 3 katına çıktı. Kar oranında düşüş var ve bu herkese yansıyor “ dedi.

FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDERSE KAFE İŞLETMECİLERİNİ DE ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Zamlar sebebiyle vatandaşın alış verişlerinde de dikkat çeken düşüş olduğunu söyleyen Acar, “Kahvelerin kapanması, vatandaşın kahveyi lüks görüp eşine dostuna ikram etmekte çekinmesi söz konu oldu. Satışlarımız düştüğü için mecazi anlamda fiyatlar kahvenin tadını kaçırdı. Tabi kahvemizin tadı hala aynı kalitede bunun da altını çizmek isterim. İşin en kötüsü fiyatların sabit kalmayacak olması. Tüm dünyada kahve temini ile ilgili bir sıkıntı var. Kahvenin perakende fiyatları haftalık, toptan fiyatlarında ise günlük fiyat alınacak.  Dolar sabitlenirse kahve fiyatında bir düzelme olması söz konusu olur ancak şu anki artan tabloda zor görünüyor.  Biz işletmeye sürekli sermaye aktarmak zorunda kalıyoruz. Bu da zarar ettiğimiz anlamına gelir. Fiyat artışları devam ederse kafe işletmecilerini de zor günler bekliyor diyebiliriz. 80'lerden önce kahve tüketimi lüks bir tüketimmiş, o günlere geri döneceğiz gibi görünüyor” şeklinde konuştu.