Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, anne sütünden sonra en faydalı gıda olarak bilinen kuru incirin korona virüs salgını dolayısıyla daha çok tüketildiğini belirterek, son 5 yılda fiyatların da yaklaşık 5 kat arttığını söyledi.

Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle incir rekoltesinde düşüş olmasına rağmen, Tariş İncir Birliği olarak faaliyetlerine tam kapasite devam ettiklerini kaydeden Başkan Mustafa Bircan, “İlimiz Aydın kuru incir üretiminde Türkiye ve dünya lideri. Dünya genelindeki kuru incirin yaklaşık yüzde 70-80‘ini Türkiye üretiyor. Bunun da yaklaşık yüzde 70’i Aydın’da üretiliyor” diyerek Aydın’ın milli ürününü değerlendirmek için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Başkan Bircan, “Fiyatlar geçen yıla baktığımızda üretici bazında çok güzeldi. Biz 4 yıldır incir üreticisi ortağımızın yanında yer alıyoruz. İlk göreve geldiğimizde 2016 yılında 4 numara 51-55 incir 5 lira idi. Geride kalan 4 yıllık süreçte bu fiyat 5 kat arttı. Bu yıl 26 liradan aldık. Geçen yıla göre bu yıl fiyatlarda yaklaşık yüzde 37 artış oldu” diyerek, pandemiye rağmen incir ihracatının artarak devam ettiğini söyledi.

"ALDIĞIMIZ ÜRÜNLERİN YÜZDE 70'İ İHRAÇ EDİLİYOR"

Tariş İncir Birliği olarak 4-5 yıldır 5 bin ile 7 bin ton arası incir alımı yaptıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bircan, “Birliğe bağlı 14 kooperatif 5 bin ortağımız var. Ağırlıklı olarak yurt dışı satışı yapıyoruz. Yurt içi satışımız da var. Yüzde 70’inin ihracata gönderiyoruz. Bu yıl ilk gemi 30 Eylülde kalktı. Şu anda bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Yılın 12 ayı ihracatımız devam ediyor” diyerek dünya genelinde kuru incire olan talebin devam ettiğini söyledi.

 "PANDEMİ SÜRECİNDE EN ÇOK TALEBİ KURU İNCİR GÖRDÜ"

Kuru incire talep geldikçe göndermeye devam ettiklerini kaydeden Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, “Korona virüs tüm dünyada etkili oldu. Pandemi sürecinde Dünyada ve ülkemizde doğal kuru meyvelere talep artışı oldu. Kuru meyve bağışıklık sistemini arttırdığından dolayı, dış ve iç pazarda bu süreçte daha çok tercih edilen ürünlerin başında kuru incir geldi. Tariş İncir Birliği tarafından başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Uzakdoğu ve Arap yarımadasına kuru incir gönderildiği belirtildi.