HABER: EKİN KORKMAZ- DENİZ YELİZ ZOR
Okulların açılmasıyla birlikte ev kirası ve yurt fiyatlarındaki fahiş artışlar tekrardan gündeme geldi. Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken diğer illere oranla Aydın’daki yurt fiyatlarının makul olduğunu söyleyerek girdi maliyetlerine dikkat çekmişti. Yurt işletmecileri de başkan Ülken’in “makul” açıklamasına “elimizden geleni yapıyoruz” diyerek destek verdi. Öğrenciler ise ne fiyatları ne de Aydın’daki yaşam koşullarını makul görmediklerini söylüyorlar.

“DAHA YAŞANILABİLİR EVLER İSTİYORUZ”
Söke’de okuyan Ünzile Rabia, öğrencilerin tek başına yaşamasının lüks haline geldiğini söyleyerek, “en kötü evlere bile bin 200 lira istiyorlar. Herkes kafasına göre bir fiyat biçiyor. 1+1 evin kirası nasıl bin 500 lira olabilir? Daha yaşanılabilir evler istiyoruz. Düzenleme ve denetleme şart.” dedi.

“ÖĞRENCİLER ÜLKE ZENGİNİ DEĞİL”
ADÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü son sınıf öğrencisi Seval Selvi de şöyle konuştu; “Pandemiden sonra okulların açılmasıyla yeniden ev arayışına girdim. Ortalama kira fiyatları bin 100 lira. Zafer ve Orta mahalledeki evlerin ve eşyaların durumu kötü olmasına rağmen minimum fiyat 850 lira. Bu fiyatlar ev sahiplerine az görünse de bir öğrencinin eve giriş masrafı 5 bin lirayı buluyor. Buna rağmen birçok öğrenci şuanda ev bulamıyor. Sanki öğrencilerin hepsi ülke zengini fabrikatör çocuğu. Memurlardan alamadıklarını öğrencilerden çıkarıyorlar. Devlet yurdu bile 400 lira olmuş. Verilen burs 600 lirayken…’

“AYDIN’DA ÖĞRENCİ OLMAK İNANILMAZ ZOR”
Ev sahiplerine seslenen ve Söke’de okuyan Nisa Albayrak; “Söke’de ev kiraları daha fazla. Bunun için merkezden gidip geliyorum. Aydın’da öğrenci olmak inanılmaz zor. Bu fiyat artışlarını durdurmak karşılıklı inisiyatife bağlı, bizim de insan olduğumuzu unutmamaları gerekiyor. Birden fazla çocuğunu üniversitede okutan aileler var. Bu masraflarla hangi birine yetişecekler.” dedi.

“KESENİN AĞZINI BORÇLA AÇIYORUZ”
Aydın’da 2 çocuğu okuyan Hülya Albayrak artan kiralara “kesenin ağzını borçla açıyoruz” diyerek isyan etti. Albayrak  şöyle konuştu; “Okulların açılmasıyla çocukların yeni bir eve taşınması en az 6 bin liraya mal oldu. Kiralar ateş pahası, buna rağmen kesenin ağzını açıyoruz ama borçla. Sadece ev fiyatları değil; nakliye, temizlik, elektrik, su, spot ürünlerde de fiyatlar 2 katına çıkmış durumda. Maalesef pandeminin açığını öğrencilerden çıkarıyorlar. Aydın öğrenci memleketi olmasına rağmen en kötü ev bile bin 200 lira."

“PARAN OLSA DA EV YOK”
Artan fahiş fiyatlara tepki gösteren diğer veliler ise şu yorumda bulundu;
Fatma Yalçın: Kiralarda fahiş bir artış söz konusu. Paran olmasına rağmen yeteri kadar ev yok. Bu olağan üstü artışların denetlenmesi gerekiyor ve devletin daha fazla yurt yapması gerekiyor. Kızıma kiraladığımız evin masrafı neredeyse 10 bin lira, ev sahiplerinin fiyatlara bakmaksızın bir de senet imzalatma ısrarı oluyor. 

ÇOCUK OKUTMAK ŞİMDİLERDE ÇOK MASRAF
Vefa Silleli: Ben okulların online eğitimde olmasını isterim şu anda. Önümüzdeki günlerde okulların tekrardan kapanıp kapanmayacağını bilmiyoruz. Yaptığımız bütün masraflar emlakçıların işine yarıyor. Herkese senet dayatmasında bulunuyorlar. Resmen dolandırıcılık…

“YURT FİYATLARIMIZ GAYET MAKUL”
Yurt geneline bakıldığında Aydın’da ki fiyat artışını gayet makul değerlendiren yurt işletmecisi Ömer Çevik, “Yurtlar genel anlamda doluluk oranları yüzde 80’i geçti. Ki çok daha fazla öğrencinin gelmesini bekliyoruz umarız öğrenciler yer sıkıntısı yaşamaz. Odalar tek kişilikten başlıyor 4 kişiliğe kadar. Türkiye’de tüm sektörler içinde gıda hizmet konaklama ne sayarsanız sayın en az artış bizde oldu. Reel yaklaşmak lazım kulaktan dolma ya da sosyal medyadan aslı astarı olmadan içeriğine bakmadan yapılan açıklamalar doğru değil. Bu işin bir iç yüzü var bu işin bir maliyeti var burada bunun karşılığında verilen bir hizmet var. Gelen zamlara ve pandemiye rağmen yurt fiyatlarında en fazla yüzde 20 fiyat artışı oldu. Diğer illere oranla karşılaştırdığımızda Aydın iyi durumda. Özel yurtlar kendi inisiyatifiyle artış yapamaz zaten. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlıyız. Maksimum tavan artışı onlar belirler. Tefe ve Tüfe ortalamasının 5 puan üzerindedir. Ki özel yurtlar öyle bir artış yapmadı.” diye konuştu.