Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Bloomberght’de yayınlanan Günden Kalanlar programında sektörlerin son durumuna dair değerlendirmede bulundu.

“KREDİ ÖDEMELERİ YAPILAMIYOR, NAKDİ DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”
AYTO
üyelerinin acil destek beklentileri başta olmak üzere, sorunların çözümü noktasında da fikirlerini aktaran Ülken, “ Yaklaşık bir yıldır pandemi ile boğuşuyoruz. İlk başta ağırlıklı olarak kredi bazlı destekler reel sektöre verilmeye çalışıldı.Ağırlıklı olarak Ekim’den itibaren kredilerin geri dönüşleri başladı. Maalesef bu süre içerisinde işlerde bir düzelme olmadığından olumsuz etkilenen üyelerimiz bu kredileri ödemekte zorlanıyorlar. Artı gelir de elde edemediklerinden dolayı şu an artık daha çok doğrudan nakdi desteklere ihtiyaç duyar hale geldiler.

“HİZMET SEKTÖRÜ ÇOK ETKİLENDİ”
Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle kafe-restoran sektörüyle ilgili bir paket açıklamıştı. İki gün önce Resmi Gazete’de bu paket yayınlandı. Orada bahsi geçen sektör dışında bu nakdi desteğe çok daha fazla ihtiyaç duyan diğer sektörler mevcut. Ağırlıklı olarak hizmet sektörü çok etkilendi.

“HİÇ AÇILMAYAN YURTLAR KİRALARINI HALA ÖDÜYOR”
Mart ayından itibaren hiç açılmadan aralıksız kapalı olan özel yurtlar var. Bunların yüzde 50’den fazlası kirayla işlerini yürütüyorlar. Kiraları ödemekte çok zorlanmaya başladılar. Doğal olarak spor salonlarından kırtasiyelere varıncaya kadar yine aynı şekilde öğrenci servisleri gibi birçok sektör maalesef çok kötü etkilenmiş durumda. Ağırlıklı olarak bu nakdi destekleri sektör devletten bekliyor.” dedi.

“AYTO ÜYELERİ KREDİ ÖDEMELERİNİN ÖTELENMESİNİ BEKLİYOR”
Küçük esnafa verilen kredilerde yapılan ödeme ertelemesini hatırlatan Ülken, “ Ticaret Odalarına üye olan işletmeler için kredi ertelemesi söz konusu değil. Tüm üyelerimiz hem kredilerde hem de vergi, SGK primi gibi daha önceden oluşmuş borçlarla ilgili faizsiz bir öteleme bekliyor” diye konuştu.

ÜLKEN, AYDIN’IN BEKLEDİĞİ YATIRIMLARI HATIRLATTI
Aydın’ın beklediği yatırımları hatırlatan Hakan Ülken, havaalanı ve teknokent projelerine duyulan ihtyiacı aktardı, Ülken, şöyle konuştu; “ Son 15 yıldır beklediğimiz kamu yatırımları var. Yaşadığımız bu dönemde işin inişi olduğu gibi çıkışı da gerçekleşecek. O döneme hazır olmak adına tüm projelerimizi fizibilite anlamında hazırladık.

“PROJE HAZIR, ÇILDIR HAVAALANI AÇILMAYI BEKLİYOR”
Kalkınma Ajansı’na verilen özellikle havaalanı ile ilgili fizibilite raporunu da tamamlıyoruz. Sadece pisti uzatılarak yolcu trafiğine açılabilecek pozisyonda olan Çıldır Havaalanının açılmasıyla ilgili kamu yatırımı beklentimiz söz konusu.

“TEKNOKENT YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR”
Yine aynı şekilde Teknokent yatırımına ihtiyacı var. Şu an konteynerler ile faaliyet gösteriyor. Orta ve yüksek teknoloji üretimi açısından Ülke ve kent ekonomisi için Teknokentler çok önemli. Aydın, Teknokent ve havaalanı yatırımı beklemekte.”