Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın merakla beklenen Ekonomi Reform Paketini açıklamasının ardından değerlendirmede bulunan AYTO Başkanı Hakan Ülken, “En önemli konu yatırım ortamının iyileştirilmesi konusu çünkü hem içi hem de dış yatırımcı açısından yatırım ikliminin oluşması gerek. Bölgesel teşvik uygulamalarından ziyade sektörel teşvik uygulamasına, teşvik modellememizi yeniden ele almamıza ihtiyaç var.”dedi.

“SEKTÖREL TEŞVİK UYGULAMASINA İHTİYAÇ VAR”

Bloomberght'de “Günden Kalanlar” programına konuk olan Ülken, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetimi olarak bugüne kadar Ekonomi Reform Paketi ile ilgili tüm talepleri iletmiştik. En önemli konu yatırım ortamının iyileştirilmesidir. Çünkü hem içi hem de dış yatırımcı açısından yatırım ikliminin oluşması gerek. Bölgesel teşvik uygulamalarından ziyade sektörel teşvik uygulamasına, teşvik modellememizi yeniden ele almamıza ihtiyaç var. İş hayatında hem zaman hem de verim açısından bürokrasi ve kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. İstihdam üzerindeki yükler, iş dünyası açısından oldukça önemli konular. Özellikle Avrupa’daki ülkeler ile işveren üzerindeki istihdam yüklerinin eşit seviyelere gelmesini talep ediyoruz. Vergi oranlarında düşmenin ve geçici vergiden, enflasyonist 90lı yıllardan bir dönemden bağımsız bir yapının oluşturulması taleplerimiz arasında.” diye konuştu.

"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN UZATILMASINI BEKLİYORUZ"
Pandemi sürecinde işletmelerin yaşadığı sıkıntılara da değinen Ülken şöyle konuştu; “Aynı zamanda pandemi ile beraber bugüne kadar yaşanan zorluklarda kısa çalışma ödeneği önemli bir unsur, bu kapsamda kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılmasını bekliyoruz. Pandemiden çok olumsuz etkilenen sektörlerin vergi ve SGK borçlarında yapılandırma yapıldı, borçların ilk ödeme taksiti geldi fakat ödemede güçlük yaşayan işletmeler var. Olumsuz etkilenen sektörlerin bu konuda da bir öteleme talebi var. Finansman anlamında ucuz kredilerin ve yatırıma dönük kredilerin yoğunlaşması taleplerimiz arasındadır.”