MEHTAP BELEN

TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, bir ayda 631 kişinin işsiz kaldığını ve Türkiye’deki işsiz ordusunun 10 milyona ulaştığını belirtti. Tutdere, genç işsizlik oranın ise yüzde 37’ye yükseldiğini aktardı.  

İşsizlik verilerine ilişkin çalışma hazırlayan CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, 2020 yılında ekonomik küçülme yaşanırken işsizliğin azaldığına 2021 yılında ise ekonomi büyürken işsizliğin arttığına dikkat çekerek, açıklanan işsizlik ve ekonomik büyüme verilerinde çelişki olduğunu belirtti.

“İŞSİZLİK BÜYÜYOR, YOKSULLUK ARTIYOR”

Türkiye’de artan işsizlik oranları nedeniyle, yoksulluğun da tırmanışa geçtiğine dikkat çeken CHP’li Tutdere, şunları söyledi:

“TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, işsizlik oranı, bir önceki ay yüzde 13.1 olarak açıklanırken nisan ayında ise yüzde 13.9’a yükseldi. İşsiz sayısı 4.5 milyon kişiyi aşmış durumda. Öte yandan gerçek işsizlik oranı olan atıl iş gücü oranı ise yüzde 30’lara dayanmış durumda. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı nisan ayında 9 milyon 831 bin kişiye, işsizlik oranı ise yüzde 27.4’ye yükselmiş durumda. Atıl işsiz sayısı nisanda geçen yılın aynı ayına göre 638 bin, bir önceki aya göre ise 631 bin kişi artış göstermiş durumda.”

“GENÇLERDE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 37”

Genç işsizlik oranındaki yükselişe de dikkat çeken Tutdere, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İktidar uyguladığı yanlış politikalarla geleceğimiz olan gençlerin umudunu kırıyor, onları her geçen gün daha da büyük bir umutsuzluğa sürüklüyor. Açıklanan verilere göre Türkiye’deki her dört gençten birisi işsiz. Genç işsizlik oranı nisan ayında yüzde 25.6’ya yükselerek 2 milyon 525 bin kişiye ulaştı. Geniş tanımlı genç işsizlik oranı ise yüzde 37’ye ulaşarak, 4 milyon 142 bine ulaşmış durumda.”

190 BİN KİŞİ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALIYOR

İşsizlik oranında ve işsiz sayısında büyük artış olmasına rağmen, hem işsizlik ödeneği alan kişi sayısında hem de fon varlığında azalma meydana geldiğini belirten Abdurrahman Tutdere, iktidarın bir yandan fon varlığını eritirken, bir yan da daha az kişiye işsizlik maaşı verdiğini belirtti.

Tutdere, “Resmi işsiz sayısının 4.5 milyon, gerçek işsiz sayısının ise 10 milyona yaklaştığı bir dönemde, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneği alabilen işsiz sayısı mayıs ayında 190 bin 962 kişiye kadar geriledi. İşsizlik sigortasından önceki yıllarda bazı aylarda 700 bine yakın işsize ödenek veriliyordu” dedi.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU, 39 MİLYAR LİRA GERİLEDİ

İktidarın kamu kaynaklarını çarçur ederek, Türkiye’nin kasasında para bırakmadığını belirten Tutdere, “İktidar en son işsizlik fonuna da göz dikerek, işçilerin yarınlarını harcamaya başlamıştır” diyerek, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Abdurrahman Tutdere, şu bilgileri verdi:

“Fon varlığı 2019 yılı sonunda 131.5 milyar lira, 2020 yılı sonunda 103.2 milyar lirayken mayıs itibariyle fon varlığı 39 milyar liraya kadar gerilemiş durumda. İktidar, işsizlik fonundan işsiz yurttaşlarımıza aktarması gereken paraları başka harcamalara aktararak yurttaşlarımızın yaşadığı yoksulluğu daha da derinleştirmektedir.”