Hakan Atilla'dan boşalan Genel Müdürlük koltuğuna Korkmaz Enes Ergün'ün oturduğu Borsa İstanbul'un yeni Yönetim Kurulu'nda Katar Yatırım Otoritesi'nin üst düzey isimlerinden Ahmed Ali El-Hammadi de yer aldı. 

Borsa İstanbul’un yüzde 10’u 200 milyon dolara kasım ayında Katar’a satılmıştı. Kasasında 16 milyar TL nakit bulunan Borsa İstanbul’a 2 milyar dolar değer biçilmişti. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında imzalanan mutabakat anlaşmasından sonra yapılan ilk Genel Kurul toplantısında Katar’ı temsilen bir isim de Yönetim Kurulu üyeleri arasında yer aldı. Yönetime giren isim Katarlı Ahmed Ali El-Hammadi oldu.

Katar Yatırım Otoritesi'nin Aktif Yatırımlardan Sorumlu Başkan Vekili olan El-Hammadi, Katar Yatırım Otoritesi'nin (KYO) Fon Yatırımları Departmanı Başkanı olarak da görev yapıyor. KYO'nun uluslararası yatırımlarının çoğunu temsil eden sektör portföyleri, yönetilen portföyler ve fon yatırımları dahil olmak üzere aktif yatırım portföylerini denetleyen El-Hammadi, Özel Sermaye, Hisse Senedi, Hedge Fonları ve Gayrimenkul'deki fon yatırımlarından sorumlu. El-Hammadi, 2010-2014 yılları arasında Varlık Yönetimi Departmanında Ortak olarak görev yaptı ve KYO Hedge Fund portföyü, Risk Sermayesi programı için yatırımları gözden geçirip tavsiye etmekten ve varlık yöneticilerinin Katar'a çekilmesini yönetmekten sorumluydu. 2008'den 2010'a, Katar'da varlık yönetimi işinden sorumlu olduğu EFG-Hermes Katar'ın Varlık Yönetimi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bundan önce, Booz Allen Hamilton'da ortaktı ve Orta Doğu'daki çeşitli finansal hizmet firmaları için yeniden yapılandırma ve strateji önerileri üzerinde çalıştı. 2003-2005 yılları arasında Finansal Raporlama Analisti olarak görev yaptı. Pavilion Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 14 Haziran 2016'dan beri. Pennsylvania Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia'daki Wharton School'dan Ekonomi, Finans ve Muhasebe alanında Lisans Diploması ve Harvard Business School'dan İşletme Yüksek Lisansı ile mezun oldu.

AVRUPA, BORSA İSTANBUL'DAN ÇEKİLMİŞTİ

2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Borsa İstanbul arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanmış, böylece Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payına EBRD sahip olmuştu. Ancak 2019 yılında Halkbank'ın eski yöneticisi Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının ardından EBRD payını TVF'ye geri sattı.