Türk turizminin başlangıç noktası olarak kabul edilen ve son dönemde diğer turizm destinasyonlarının gerisine düşen Kuşadası, yaşadığı gerilemeye karşın özellikle kruvaziyer turizmi ile kendisinden söz ettirmeye devam ediyor.

2011 yılında Kuşadası’na 650 bin turistin gelmesini sağlayan kruvaziyer gemileri, 2011-2015 yılına kadar ki dönemde Kuşadası’na gelişlerde yatay bir seyir izlese de 2016 yılından yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ile ciddi bir yara aldı. Yaşanan sorunlara karşın yeniden toparlanma eğilimi gösteren kruvaziyer turizmine 2020 yılında bu kez pandeminin baş göstermesi ile tüm dünyada seferler iptal edildi. Yunanistan ile yaşanan sorunların ardından yeniden Ekim ayında seferlerin başladığı turizmde 2022 yılında ise rekor beklentisi bulunuyor.

2022 İÇİN REKOR BEKLENTİSİ
Global Ports Holding Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü ve Ege Port Genel Müdürü Aziz Güngör, Gazeteci Ender Aldanmaz’a yaptığı değerlendirme 650’ye yakın geminin 2022 yılında Kuşadası’na demir atmasını beklediklerini dile getirdi. Güngör “Kuşadası’nın gelmiş geçmiş en fazla kruvaziyer yolcusunun geldiği yıl olacak 2022. Bu tekrar ekonomik bir canlılık yaratacak bu şehirde… Esnafın ve özellikle küçük ticarethanelerin çok ihtiyacı var buna. İki-üç senedir çok ağır bir bedel ödüyorlar. Ekim-Aralık arası seferler bile şehre bambaşka bir hava kattı. Şu anda rakamlar rekor kırdığımız 2011’i geçeceğimizi gösteriyor. Aksilik olmazsa 650’ye yakın gemi ve 750 bin turist bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kuşadası’nın en önemli can damarının kruvaziyer turizmi olduğunu dile getiren Aziz Güngör, kruvaziyer ile gelen turistlerin Kuşadası’nı tercih etmelerinin en büyük sebebinin Meryem Ana Kilisesi ile Efes Antik Kenti’nden ileri geldiğini kaydetti. Geçmişte yaptıkları bir araştırmada dolayı-dolaysız olarak 250 milyon dolarlık katkının yapılmasını sağlayan Kuşadası’nın kent merkezinin kruvaziyer ile gelen turistler için de bir çekim merkezi haline getirilmesi konusunda değerlendirme yapan Güngör, yaşanan handikaplara da dikkat çekti.

TATİL YAPMAK İSTEYENLER LİSTE YAPSA İLK 5’E KUŞADASI YAZMAZ
Güngör yaptığı açıklamada “Nüfusu çok arttı Kuşadası’nın… Kendi iç ekonomisini de yaratmış bir kent. Ama burası bir turizm kenti, turizm geliri olmadığı zaman kent iç tüketim ekonomisi ile bir fark yaratamaz. Bugün Söke bile tarım ekonomisi ile anılan bir yer. Söke’den tarımı, Kuşadası’ndan turizmi çektiğiniz zaman burası basit bir kasabaya döner. Kuşadası çok deneyimli bir turizm kenti. Bu ülkede turist ağırlamak anlamında Antalya, Bodrum, Marmaris, Çeşme yokken Kuşadası vardı. Türkiye’nin en organize turizm kentlerinden birisiydi. 70’li-80’li yıllarda altın çağını yaşadı. Bence dünyadaki turizm gelişimine çok ayak uyduramadı Kuşadası. Bugün Antalya otelcilik, ağırlama anlamında dünyanın en önemli çekim merkezlerinden birisidir.  Ayrıca rekreasyon alanları, gastronomi turizmi konusunda fırsatı iyi değerlendirdi. Bodrum 2000’lerden sonra tesis ve gastronomik deneyimler ile kendisini çok geliştirdi. Son 15-20 senede konaklama ve gastronomide kendisini ileri bir seviyeye götürdü. Kuşadası biraz yorgun bir kent… Yani Çeşme’nin, Bodrum’un, Marmaris’in, Antalya’nın son 20 yılda yaptığı sıçramayı 1970-1990 arasında yaptı. Sonrasında yoruldu bu kent ve bayrağı bu kentler aldı. Tatilci için popülerliğini kaybetti Kuşadası. Bugün tatil yapmak isteyen insanlara nerede tatil yapmak istediğini sorsalar Kuşadası’nı ilk 5’e koymaz. Turizmdeki bu yorgunluk hissediliyor bu kentte. Baktığımızda bugün Kuşadası, Antalya ile Bodrum ile Marmaris ile rekabet eder durumda dahi göremiyoruz. Buraya marka oteller gelememiş, gastronomi alanında çok fazla çalışma yapılmamış” şeklinde konuştu.

ÇEŞME AKIYOR AMA TAS KOYAN YOK
Kruvaziyer gemilerinde yapılan hizmetlerin 10 üzerinden 10 olduğunu söyleyen Aziz Güngör, gemilerde verilen hizmet ile Kuşadası’nda verilen hizmetlerin eş değer olması durumunda şehir için büyük bir şans olacağına ve gemilerin kalma süresinin de uzayacağına dikkat çekiyor. Rezervasyon alırken dahi Kuşadası yerine Ephesus Limanı olarak rezervasyon yapılmak istendiğine dikkat çeken Güngör, “Kruvaziyer turizminde gemiler konaklama ve gastronomi turizminin zirvesinin yaşandığı bir yer. Gemide 1000 yolcu varsa 600 personel vardır.  Müthiş bir hizmet kalitesi ve gastronomik ve eğlence alanında müthiş deneyimler var. Şimdi o deneyimin kentte devam etmesi gerekir. Yolcu dışarıya çıkmadan orada mükemmel bir yemek deneyimliyor, burada da mükemmel yemek deneyimlemeli ki para harcama eğilimi devam etsin. Kalite düştüğünde bu yolcunun tüketme motivasyonuna yansır. Bana göre Kuşadası gastronomik açıdan çok kuvvetli bir yer değil. Geliştirilmesi gerekiyor. Bu kadar yolcu geliyorsa bundan daha fazla istifade etmek mümkün bu kentte… Çeşme akıyor ve altına bir tas koyarsınız ve bu tas dolar. Kuşadası’nda öyle bir durum yok. Yani yılda 600-700 bin yolcu kentin içine giriyor. Ancak bu yolcular sadece Meryem Ana Kilisesi, Efes Antik Kenti ve St. John Bazilikası için geliyorlar. Kuşadası, çevresinde cereyan eden turizm alanlarından sıyrılmak zorunda… Yani Kuşadası da bir destinasyon olmalı. Örnek verirsem bana Ephesus Limanı diye rezervasyon yaptırılıyor” açıklamasını yaptı.

Kruvaziyer ile gelen yolcuların diğer şehirlere nazaran alış veriş konusunda Kuşadası’nda harcama yaptıklarına da dikkat çeken Aziz Güngör, “kruvaziyer turizminden faydalanan kişiler için Kuşadası alışveriş cenneti olarak biliniyor. Hediyelik eşyalar, kilimler, giyim-kuşam çok tercih ediliyor. Gemiler birçok noktaya uğruyor ama konu alışveriş ise adres Kuşadası… Çok çeşitli ürünler bulunuyor ve turistler alış verişlerini yapıyorlar” dedi.

ÖMER GÜNEL, KUŞADASI’NA BİR VİZYON GETİRDİ
Kuşadası yerel yönetimleri ile geçmişte ortak frekans noktaları yakalayamadıklarını belirten Aziz Güngör, belediye başkanlığı görevine Ömer Günel’in gelmesinin ardından kente yeni bir vizyon getirdiğini dile getirdi. Güngör açıklamasında “Kendisi her ne kadar hukukçu da olsa turizmi iyi bilen, belediye başkanlığı öncesinde turizmle iç içe olan, bu kentin turizmle olan sıkıntılarını bilen, gören birisi… Eline büyük bir fırsat geçti ve önemli atılımları var. Yerel yönetim ile kruvaziyer turizmi arasında bir boşluk ve iletişimsizlik vardı geçmişte. Fakat Ömer başkan sadece kruvaziyer turizmi için değil bu şehri kaliteli bir turizm şehri haline getirip her alanda turist çekmek istiyor bu kente… Bu konuda kültür-sanat, gastronomi turizmi, yatırımcının bu kente gelip yatırım yapması ve tesis kalitesinin geliştirilmesi için önemli adımlar atıyor. Çok şeyi aynı düşünüyoruz ve kruvaziyer turizmine çok önem veriyor kendisi. İnşallah bu dönemde kruvaziyer ile gelen turistlerin bu şehirde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacak etmenler yaratılır” ifadelerini kullandı.

HABER: ENDER ALDANMAZ