Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TOBB Türkiye Madencilik Meclisi tarafından hazırlanan 2020 yılına ilişkin "Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu"nun tanıtım toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşmasında, Türkiye'nin maden ihracatının ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 4,38 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Dönmez, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşıların devreye girmesiyle maden ürünlerine talebin de arttığını söyledi. Son dönemde dünyada ve Türkiye'de enerji ve maden fiyatlarının rekor seviyelerine ulaştığına işaret eden Dönmez, "Bu süreçten elbette bizler de etkilendik ancak dünyanın geneliyle karşılaştırıldığında Türkiye, diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde toparlandı. Maden ihracatımız 2021'in ilk 9 ayında 4,38 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 48'lik bir artış gösterdi. Geçtiğimiz Eylül de 584 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Geçen yılın aynı dönemine göre burada yakaladığımız artış yüzde 39 oldu." diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada, salgın dönemi maden fiyatlarındaki anormal artışın dışa bağımlı ülkeleri zorladığını kaydetti. Salgının, gıda-tarım, sağlık ve hammadde güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi’nin bu sürecin yönetimine katkı verdiğini kaydetti. Sayısal dönüşümün bütün sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe d üretim zincirinde köklü değişikliklere yol açtığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, otonom ve sayısal sistemlerin madencilik verimini artırdığını anlattı. İklim değişikliğiyle mücadele için atılan uluslararası adımların sektörü de etkileyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ‘’Türkiye olarak, ihraç pazarlarımızda yaşanan bu köklü değişim sürecinin dışında kalamayız. Diğer yandan enerji arz güvenliğinin hiç olmadığı kadar kıymetli olduğu bu süreçte, sektörün, kömür gibi yerli kaynaklarımızı da uygun şekilde değerlendirebilmesine imkân tanımalıyız. Madencilik sektörü çevreye rağmen değil; küresel çevre politikalarına uyum sağlayarak, sağlıklı bir şekilde büyümeli’’ dedi.

Madencilik platformunu temsil eden başkanlarla birlikte toplantıya katılan Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e madencilik sektörünün genel ve yöresel sorunlarını anlatarak çözüm önerileri sundu

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ