Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve artan dolar kurunun yanı sıra çip üretiminde yaşanan sorunlar otomotiv sektöründe fiyatları adeta uçurdu.

Aydın’da sektörün kalbi niteliği taşıyan Aydın Otonomi Galericiler Sitesi’nde ikinci el bir araç almak için gelen vatandaşlar fiyatlardaki yükselişi şaşkınlıkla takip ediyor. Otomobil satın almak isteyen bir vatandaş aldığı fiyatı ertesi gün yerinde bulamıyor.

ŞU AN DOLARDAN DAHA FAZLA KAZANDIRAN ŞEY İKİNCİ EL OTOMOBİL
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Ege Bölge Temsilcisi ve 7 Eylül Otomotiv şirketinin sahibi Hasan Yoğurtçu, bayilerde 0 araç bulunmadığını ve bazı büyük firmaların 0 araçları stokladığını ve yine bu firmaların piyasadan ikinci el araç alıp stok yaptığını söyledi. 45-46 yıldır esnaflık yaptığını belirten Yoğurtçu, özellikle alım-satım sitelerinin fiyatlarda manipülasyon oluşmasına yol açtığını vurguladı. ‘Ömrümde böyle bir suni artış görmedim’ diyen Yoğurtçu, “Çip üretiminde yaşanan sorun sebebiyle bayilerde şu an 0 araç bulunmuyor. Üretim olmayınca ikinci el araçlar kendi kendine artmaya başladı. Bakanlığın araba alım-satım sitelerini denetlemesi lazım. Fiyatlarda manipülasyon yaşanıyor. Nisan ayında 400 bin TL’ye aldığım bir araba şu an 650 bin TL… Gücüm olsa 10 tane alsaydım 2,5 milyon TL şu an cebimdeydi. Bayiler ayrıca ikinci el araç da topluyorlar. Gücü olan da satmayıp bekletiyor. Yani ikinci elde bile stokçuluk var. Bayilerde 0 araç var mı, var. Ama depolanıyor, saklanıyor. Yakın tanıdıklarımdan edindiğim bilgilere göre büyük firmalar ‘ikinci el satışı yapmayın, araçları elinizde tutun’ diyorlarmış. Satıp ne yapsınlar? Her gün zam konuluyor. Bizim bu iş altını, doları da geçti. Şu an dolardan, altından, eurodan daha fazla kazandıran şey ikinci el otomobil" dedi.

0 ARACA ŞUBAT AYINA KADAR ÜÇ AYDA 60-70 BİN TL ZAM GELEBİLİR
Sıfır otomobil almak isteyen bayilerin Şubat ayına tarih verdiğini söyleyen Hasan Yoğurtçu, “Şu an sıfır otomobil alabilmek için bayiler Şubat ayına gün veriyor. Çünkü zam var. Şubat ayına kadar üç ayda 60-70 bin TL zam gelebilir. Eskiden 90’li yıllarda Tofaş marka otomobillerin alınması için vatandaşlar sıraya girerdi. Ancak fiyatlar sabitti. Şu an ise sabit değil. Doların yükselmesi fiyatları oldukça etkiliyor. Fiyat yükselişi Şubat aylarına doğru durma noktasına gelebilir. 0 araçlar piyasa girerse fiyatlarda durağanlık olabilir. Ancak düşüş olmaz” şeklinde konuştu.

AKŞAM BAKIYORUM 200 BİN TL, SABAH BAKIYORUM 210 BİN TL
Fiyatlardaki artışın günlük hale geldiğini söyleyen Yoğurtçu, “Alıyoruz, satıyoruz, yerine koyamıyoruz. Akşam alım-satım sitesine bakıyorum fiyat 200 bin TL, sabah bakıyorum 210 bin TL… Gelen müşteriye bu fiyat bugün geçerli diyoruz. Yani yarın ararsan fiyat değişebilir. Örneğin perşembe günü tanıdığım bir galericinin sitesinde 312 bin TL gördüğüm otomobil akşam saatlerinde 349 bin TL’ye çıkardığını gördüm. Yine geçtiğimiz Salı günü bir otomobil aldım ve 315 bin TL’ye satışa koyduk. Alım-satım sitelerine girince gece arabayı 328 bin TL’ye çıkarmak zorunda kaldım ve sattım. Şu an aynı araba 340 bin TL’ye çıkmış durumda. 200 bin TL’ye yakın bir zamanda satış koyduğum aracı 215 bine çıkardım. Çünkü aracı satın aldığım benden daha güçlü firmalar fiyatı 215 bin TL’ye çıkardı. Nereye kadar bu şekilde gidecek bende bilmiyorum. 1 yılda 100 araba sattıysam ancak 90-91 araba yerine koyabileceğim. 8 arabamı yok say. Yani 1 yılda 7-8 arabamız eriyor. Enflasyona yetişemiyoruz. Arabadan 20 bin TL prim yapsan arabanın satışından sonrası değeri daha da artıyor” ifadelerini kullandı.

100 BİN TL CEBİNE KOYUP GELEN İSTEDİĞİ ARACI BULAMIYOR
Sektörde kriterlerin de değiştiğine vurgu yapan Yoğurtçu “Cebine 100 bin TL koyup gezmeye başlasan istenen türde araç bulamıyorsun. Yani değişenli, boyalı araç bulabilirsin ama biblo gibi araba bulamazsın. Müşteri de cebine göre bir şey bulamayınca değişenli-boyalı araba almak zorunda kalıyor. Araba da azaldı artık. Eskiden çamurluğu, kaputu, boyalı araba deyince vatandaş burun kıvırıyordu. Şu an kapış kapış gidiyor. Binici de yatırım amaçlı olarak araç satın alıyor artık” dedi