(DÜNYA)

Türk Lirası yaklaşık iki haftadır değer kaybına yeni haftanın ilk saatlerinde de devam etti. Euro/TL yeni haftanın ilk gününde 17 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra neredeyse tüm kazançlarını sildikten sonra 16,85 seviyelerinde denge çabasında.

Euro/TL'de bugün yaşanan yükselişte euro/dolar paritesinin yüzde 1'in üzerinde artması etkili oluyor. Öte yandan euro, 20 Aralık 2021'den bu yana ilk kez 17 liranın üzerine çıkmış oldu. 

Geçen hafta 15,99'ları test eden dolar/TL, bugün en yüksek seviye olarak 15,9720'ye kadar tırmandıktan sonra eksiye döndü ve 15,80'in altına indi.  

Saat 14,30 itibarıyla dolar/TL'de en düşük seviye olarak 15,72 görülürken euro/TL'de 16,76 en düşük seviye oldu.

ENFLASYON KORUMALI TAHVİL BEKLENİYOR

Döviz kurlarındaki düşüşte enflasyona endeksli tahvilin bu akşamki kabine toplantısında duyurulacağına dair söylentiler etkili oldu. 

Hükümet enflasyon korumalı tahvil için hazırlıklarını tamamladığını açıklarken, yeni ürünün cazip olması durumunda TL, döviz ve hatta KKM mevduattan kaçışa yol açabileceği konusu bankacılık sektörü için endişe yaratıyor. 

TL, DOLAR KARŞISINDA 3 HAFTADA YÜZDE 8 ERİDİ

Dolar/TL bu ayın ilk günlerine kadar 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izledi. Daha sonra aralıksız yükselişle kur 16'ya yaklaştı ancak henüz bu seviyenin üstünü test etmedi. TL, dolar karşısında ay başından beri yaklaşık yüzde 8'in üzerinde değer kaybı yaşadı.