HABER: DENİZ ZOR - EKİN KORKMAZ

Efeler'de Kurtuluş Mahallesine kurulan semt pazarında fiyat araştırması yapan Aydın Haberleri ekibi, esnaf ve vatandaşın değerlendirmesini aldı. Esnafa göre fiyatlar geçen haftalara göre düşse de satış yok. Vatandaş ise fiyat kırılmalarına rağmen alım güçlerinin olmamasından dert yandı. 

BAMYANIN KİLOSU 40 TL

Pazarcı esnafı Mustafa Atçı, pazarın gözdesi bamyadaki fiyat indirimine dikkat çekerek, " Bamyanın yarım kilosu 20 TL normalde. Biz 15’e indirdik. Bu yüzden alım da oluyor tabi, neredeyse bitirdik. Bu mevsimde pahalı bir ürün ama en çok alım da bamyadan oldu bugün. Hafta içi olmasaydı çoktan bitirirdik. İnsanlar çalıştıkları için bu saatlerde gelemiyor. Cumartesi Pazar olsaydı daha çabuk biterdi. İşten çıkınca anca geliyorlar." dedi. 

FİYATLAR DÜŞTÜ

Tezgahtaki mahsüllerin fiyatlarındaki düşüşe dikkat çeken Mehmet Koca,  Pazarda fiyatlar bu hafta çok düştü. Kilosu 10 TL olan karpuzun tanesi şu an 10 TL oldu. Bolluk olduğu için bir anda fiyatlar dibe vurdu. Geçen hafta karpuzun kilosunu 4 TL’ye satıyorduk şimdi 1 TL’ye. Dün tanesi 5 TL’ye karpuz sattık. Önceden 80 TL ye karpuz sattığımı biliyorum. Antalya’dan geliyordu. Pahalıydı. Şimdi bir karpuz 5 TL ye geliyor. Bir anda patladı. Şu anda malı alırken de satarken de ucuz. Kavun dün 3 TL’ydi. Ucuzdu. Ama satışı yok. Her yerde var, bolluk var. Kavun şimdi 10 TL satılmadı mı 7.5 TL’ ye eriyorum. Satabilirsem karım 1.5- 2 TL.  Satılmazsa da çabuk çürüyen, telef olan bir mal. Ucuzdan vermek zorundayız. Dün çok karpuz vardı. 5 TL den arkadaşlarım 3 kamyon sattı. Bugün ama satış yok. Müşteri yok. Ucuzladığı için bir anda insanlar da kötü mal gözüyle bakıyor. Öyle değil ama İyi mal zaten buraya gelmiyor. İstanbul’da kiraz 30-40 TL.  İyi mallar dışarı gidiyor zaten. Kötü mallar buraya geliyor. Ucuzdan satılıyor. Başka yerde bu kadar ucuz olmaz." diye konuştu.

Maydanoz, Dereotu-  1 TL
Patates- 2
Semizotu, Mısır- 2.5 TL
Bezelye, Kırmızı Biber- 4 TL
Marul, Salatalık, Şeftali, Elma, Portakal - 5TL
Patlıcan, Havuç, Kavun(tanesi)- 6 TL
Domates- 7 TL
Limon, Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Taze Fasulye- 8 TL
Karpuz( tanesi), Kiraz, Çilek, Yeni Dünya, Muz- 10 TL
Brokoli- 12TL
Kayısı- 15 TL
Bamya- 30 TL 
Zeytinyağı- 30 

ERİK AZALDI

Mevsim normalleri dışında ilerleyen hava durmunun mahsüllerdeki rekolteyi etkilediğini aktaran esnaflar şöyle konuştu:
Baran Tulpar : Bu bölgeyi çiçek zamanında kırağı vurdu. O yüzden eriklerin verimi azaldı. Normalde 70-80 kilo ürün veren ağaç bu sene daha az verdi. Eriğin sezonu da kısa olduğu için, yaklaşık 10-15 günlük, erikler azaldı. Azalınca da pahalıya satılmaya başladı. O yüzden pahalı.

Ferhat Öner: Muzda biraz düşüş var. 12 TL’den 10 TL’ye düştü bu hafta.  Erik zaten dışarı gidiyor. Bu pazarda çok az var. O yüzden de pahalı. 

KARPUZ'A TALEP AZALDI

Mehmet Öcal : Bende eriğin kilosu 9 TL. Pahalı normalde 20-30 TL. Market fiyatları böyle.  Kendim İznik’ten getirip sattığım için uygun fiyata satıyorum. Karpuz zaten bitti. Ben normalde karpuz satıyordum. Ama giderler yükseldi ve talep azaldı. Bir işçi 80 TL’den çalışıyor. Dış piyasada talepte yok, dışa da satılmayınca üretmiyoruz. "" dediler.

MISIR BOLLUĞU VAR

Kadir Taşan : Mısırların fiyatı uygun. 5 tanesini 10 TL’den satıyorum. Çünkü mahsulü var. Aydın bolluk içinde. Bu fiyatlar Manisa, Denizli’de yok. Burası bölgesi çünkü. Vatandaş bir şekilde alıyor. Cebindeki paraya göre alıyor. Kimse çok sıkışık ya da refah içinde değil. Herkes kendine göre…

Geçen haftalara göre fiyatların düştüğünü ancak alım güçlerinin omadığını söyleyen vatandaşlar da pahalılıktan dert yandı. 

Muazzez :  Şu an Ramazana göre daha iyi fiyatlar. Daha yeni çıkan ürünler ilk etapta zaten pahalı oluyor. Giderek azalıyor. Gayet normal. 

Mülayim Bey : Kavunun tanesi 5 TL. Pahalı değil Pazar bence. Bamya yeni çıktığı için pahalı ,10 gün sonra azalacak fiyatları. 

Şennur Yamaner: Sebze, meyve çok pahalı. Kayısı aldım 10 TL, patlıcan 6 TL.. . 10 TL’den az hiçbir şey yok. Hiç ucuzlamamış. Bamya zaten 30-40 TL çok pahalı alamadık. Karpuz’un fiyatı düşmüş. Bollandı o yüzden ucuzladı diye düşünüyorum.

Ayşe : Bu hafta bamya almayacağım çünkü çok pahalı. Meyveler sebzelerden daha pahalı. Özellikle çilek çok pahalı geldiği için dikkatimi çekti. En son Salı pazarından alışveriş yapmıştım, buradan daha ucuz.