BORA ERDİN

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın açıkladığı Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'na 15 gün vekalet eden Kürşad Dosdoğru döneminde yapıldığı ve adli para cezası kesilmesinin talep edildiği ortaya çıktı.

Akademisyenlerden oluşan ENAG, Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. TÜİK 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14,60 olarak açıklarken, ENAG oranı yüzde 36,72 bulmuştu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan katıldığı televizyon programında akademisyenlerden oluşan ENAG hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. ENAG'ın duyurduğu rakamlara Reuters'ın bile itibar ettiğini ifade eden Elvan, “Kesinlikle TÜİK’in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40’lık bir enflasyon söz konusu değil. Bu grubun amacı TÜİK'i itibarsızlaştırmaktır" dedi.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine karşın sepet içerisindeki ürünlerle bilimsel bir çalışmaya imza atan ENAG gruba için verilen suç duyurusunun şubat ayında TÜİK Başkanı Muhammed Cahid Şirin'in görevden alınmasının ardından yerine vekaleten atanan ve görevde 15 gün kalan Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde yapıldığı ortaya çıktı.  Suç duyurusunda, günlük 20 liradan olmamak üzere adli para cezası uygulanması talep edildi.

GÜNLÜK 20 TL’DEN AZ OLMAMAK ÜZERE ADLİ PARA CEZASI TALEP ETTİ

TÜİK, ENAG hakkındaki suç duyurusunu 18 Şubat 2021’de yaptı. Kurum suç duyurusunu, 5429 sayılı TÜİK Kanunu'nun 6’ncı maddesinin 3’ncü fıkrasına muhalefete dayandırdı. Yapılan başvuruda, şunlar ifade edildi:

"İstatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar, araştırmalarının sonuçlarını basın ve yayın yoluyla kamuoyuna açıklamaları halinde, araştırmanın kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını araştırma sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlüdürler. Şüpheliler tarafından ise belirtilen kanun hükmüne aykırı olarak 'enagrup.or' isimli internet sitesinde yapılan açıklamalara ve yayımlanan rakamlara ilişkin kapsam, örnekleme yöntemi ve uygulama zamanı bilgilerine yer verilmemektedir. Böylelikle şüpheliler tarafından somut gerekçesi olmayan gerçeğe aykırı açıklamalarla, bilinçli bir kasıtla hareket edildiği görülmektedir.”