TÜİK'ten 1 saat kadar önce kendi ölçtüğü enflasyon oranlarını açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yeni enflasyon sepetine göre oranları güncelledi.

TÜİK'in verilerine göre, tüketici fiyatları (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 artış gösterdi. 2021 yılının aralık ayında yüzde 36.08 olan yıllık enflasyon, 2022'nin ilk ayında yüzde 48.69'a yükseldi. 

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG, dün yaptığı açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit ettiklerini duyurmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini duyurması üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını açıkladı.

12 AYIN ENFLASYONU %115,17'YE YÜKSELDİ
Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Enflasyon Araştırma Grubu: Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği yeni enflasyon sepeti ve ağırlıklara göre: Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 olmuştur. Enflasyon sepetindeki fiyatı ölçülen madde sayısı geçen yıla göre azaltılmıştır." ifadelerine yer verildi.

TÜİK'in yaptığı düzenlemeye göre, bu yıl sepete giren yeni ürün olmazken, mısır özü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe ise enflasyon sepetinden çıktı. 

AĞIRLIKLARI DEĞİŞTİ
Elektrik ücreti, sigara, dizel ve benzinli otomobil, otoban geçiş ücreti, şehirlerarası tren ücreti, cep telefonu görüşme ücreti, sıcak içecekler, dergi ve yurtiçi bir hafta ve daha uzun süreli turlarla otel ücretlerinin enflasyon hesaplamasındaki ağırlıkları değişti.

İNTERNETTEN DERLENEN FİYATLAR DA KULLANILACAK
TÜİK, beyaz eşya, elektronik ürünler, giyim, mobilya, sıfır otomobil ve otobüs fiyatları için artık internetten derlenen fiyatları da enflasyon hesaplamasında kullanacak.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ