Kuraklık ve pandemiyle birlikte artan gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin azaltılması için hazırlanan "Erken Uyarı Sistemi" 30 Eylül’e kadar hayata geçirilecek. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler tespit edilecek.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye, Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) da katılacağı Erken Uyarı Sistemi'ni Merkez Bankası koordine edecek. 30 Eylül'e kadar devreye girecek olan sistemle, “fiyat istikrarının sağlanması” amaçlanıyor. İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimlerin etkisini azaltmak için kurulacak sistemin birinci ayağını arz sistemi oluşturacak. Kalıcı arz eksikliklerine yönelik tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak. Sistem, arz eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin geliştirilmesine katkı sunacak. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler tespit edilecek.

Uygulamanın Tarım Bakanlığı'nın sahip olduğu tarımsal üretimi izleme amaçlı kurulan teknolojik imkanların temelinde, Ticaret Bakanlığı'nın dış ticaret tedbir seti, arz zinciri izleme ve iç piyasa uzmanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi enstrümanları, Merkez Bankası'nın fiyat izleme uzmanlığı ile ortak bir yapı kurulacak.