MEHTAP BELEN

Merkez Bankası’nın (MB) eski Başkanlarından Durmuş Yılmaz, MB’nin bugün yaptığı kripto para düzenlemesine destek verdi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası üzerine düşen görevi yaptı” dedi.

Merkez Bankası’nın hazırladığı ve kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacağı ve ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

“MERKEZ BANKASI ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPTI”

Merkez Bankası tarafından yapılan düzenleme ile kripto paranın ortadan kaldırılmadığına dikkat çeken Durmuş Yılmaz, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı’ndan Mehtap Belen’e yaptığı açıklamada kripto paraların devlet ödeme sisteminin dışında tutulmasının son derece yerinde bir karar olduğunun altını çizdi. Durmuş Yılmaz, ulusal devletin en önemli görevinin kara para aklanması, terörün finansmanın önlenmesi ve vergi kaybının önüne geçmek olduğuna dikkat çekerek, “Merkez Bankası bu konuda üzerine düşen görevi yapmıştır” dedi

VERGİ KAYBI VE YASA DIŞI FAALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Yılmaz, kripto varlıkların denetim ve düzenleme mekanizmasına tabi olmaması nedeniyle, yasa dışı faaliyette kullanım alanlarına sahip olduğunu belirterek, özellikle vergi kaybı konusunda devlete verdiği ciddi zararlar nedeniyle Merkez Bankası tarafından böyle bir düzenlemeye gerek duyulmuş olabileceğini söyledi.

“HÜKÜMET DE VAKİT GEÇİRMEDEN DÜZENLEME YAPMALI”

Dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından kripto varlıkların kara para aklaması ve terörün finansmanı gibi yasa dışı kullanım alanları olduğuna dair açıklamalar yapıldığının altını çizen Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası dışında hükümet de kripto paraların kullanımı ve takibi konusunda gereken yasal düzenlemeleri vakit kaybetmeden yapması gerekir” dedi.

KAYIT ALTINA ALINARAK, VERGİ KAYBI ÖNLENMELİ

Kripto varlıkların milyonlarca insan tarafından ihaleler dahil birçok alanda ödeme yapmak için kullanıldığının altını çizen Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, “Kripto paralarla ilgili olarak ulusal devletin üzerinde durması gereken en önemli şey bu varlıklarla yapılan işlemlerden vergi toplanıp, toplanamayacağı. Mevcut sistemde vergi toplanması son derece zor görülüyor, yeni yönetmelikle Merkez Bankası’nın terörün finansmanı, kara para aklanması gibi yasa dışı faaliyetlerin yanı sıra, vergi ödemesi yapılmamasının önüne geçilmeye çalışıldığı izlenimi ediniliyor” açıklamasında bulundu.

MERKEZ BANKASI UYARDI

Merkez Bankası tarafından kripto varlıkların barındırdığı önemli riskler bulunduğuna dikkat çekilerek şu açıklamada bulunulmuştu:

“Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır. Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.”