Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Dünya Gazetesi'nin Vahap Munyar, Hakan Güldağ ve Handan Ceylan'ın sorularını yanıtladı.

YILSONUNDA 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ULAŞACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ
Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Ben aslen Tarsus’luyum, Adana’da büyüdüm. Aydın’ın yapısını oralara benzetirim. İnsanı da böyle. Çiftçilikten, tarımdan sanayiye doğru evrildi. Şu anda Aydın’da tarımla birlikte sanayi de çok gelişti. Ama istediğimiz seviyelerde değil. Bunun gelişmesi için çalışıyoruz. Sanayi odası olarak çalışmalarımızı beş başlık altına topladık. Yatırım, üretim, istihdam, Ar-Ge ve ihracat. Bunlara bağlı olarak mesleki eğitimin gelişmesi. Yatırım ve üretim olmazsa, siz hangi adımları atarsanız atın, gelişemezsiniz.Yılsonunda 1 milyar dolarlık ihracata ulaşacağımızı öngörüyoruz. Hatta firmaların merkezleri baz alınmasa, 1.3 milyar dolar ihracatımız var. Aydın’ı Denizli ile İzmir’in arasına sıkışmış olarak kabul ediyorlar. Ben bu görüşe katılmıyorum. Bir yerde ekonominin gelişmesi için bunun zorlayıcı etkilerinin olması gerek. İzmir bir liman kenti. Denizli kırsal bir bölge, tarımı gelişemiyor. Bu nedenle sanayiyi geliştirmişler. 1985 yılında mermer, yasası çıkınca iade-i itibar oldu. Daha önceden taş ocağı statüsündeydi. Bu da Denizli’yi geliştirdi. Demir-çelik, kablo, tekstil gibi alanlarda atılımlar yaptılar” dedi.

SERBEST BÖLGE İLE İHRACATIMIZI 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARIR
Aydın’ın sanayileşmesi için yeni yatırımların yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Şahin,  “Bir serbest bölge projemiz vardır, epey de yol aldık. Biz yaptığımız araştırma ile burada serbest bölgemiz olması halinde ihracatımızın 5 milyar dolarlara çıkabileceğini raporladık. Ancak arazi bulamıyoruz. Verimsiz arazimiz çok yok. 2 yıl önce bir arazi bulduk, 1000 dönüm civarındaydı. 600 dönümünü ihtisas tarım bölgesi ilan edildi. Sağlıklı bir serbest bölge 1,5 milyon metrekareden aşağı olmuyor. Bu nedenle o projemiz kaldı. Bu da sanayileşmemize biraz ket vurdu. Çine-Aydın demiryolu hattımız var. 40 kilometrelik bir hat bu. Pandemi öncesinde ihale yapıldı. 700 milyon liralık bu yatırım da kaldı. Maalesef Aydın gerekli devlet desteğini göremedi. İhracatla ilgili bir çalışmamız da, dış ticaret eğitimi. Pratik olarak nasıl yapılacağını anlatıyoruz. 80 firmayı gezdik ve eğitimler verdik. Bu çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

JEOTERMALDE 51 SAHASI VAR MEVCUT VARLIK İKİYE KATLANIR
Şahin açıklamasında şunlara yer verdi:

“Aydın’da 1000 megavatlık jeotermal yatırımları yapıldı, daha da yapılıyor. 51 saha var ve sahalarda bir tane kuyu yok. Birkaç kuyusu olan sahalar mevcut. Mevcut varlığın ikiye katılması bekleniyor. Aydın’ın en büyük kaynaklarından biri jeotermal turizm.

YEŞİL MUTABAKAT KAPSAMINDA ÜRETİM YAPMAYA EN UYGUN KENTİZ
Demiryolu taşımacılığında ve hızlı tren konusunda beklentimiz var. Ankara’dan Afyon’a, Denizli’den Aydın’a, Aydın’dan İzmir Limanı’na gidebilecek hatları iyileştirmek lazım. Selçuk’ta 8,5 kilometrelik tünel inşaatı yapılacak. Pandemi olmasaydı, bu alanda büyük yol alacaktık. Bir de karayolunda Denizli-Aydın arasında yapılacak otobanın ihalesi yapıldı, inşa çalışmalarına başlandı. Bunun Antalya’ya kadar uzatılıp, turizm yolunun açılması lazım. Antalya’ya gelen turistler Efes, Laodikya, Afrodisias Antik Kenti’ne ulaşabilmeli.

Yeşil Mutabakat kapsamında üretim yapmaya en uygun kent Aydın. Çünkü Aydın’da kömür üreticiliği yok. Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Güneş Enerjisi Santralleri (GES), jeotermal konusunda zengin bir kentiz. Temiz enerji kullanıyoruz. Biliyorsunuz Avrupa Birliği’ne ürün satabilmek için üretimde karbon salımınızı azaltmanız lazım. Yoksa Sınırda Karbon Vergisi uygulaması olacak. Sadece Avrupa’ya ürün satmak için değil, kendi ülkemizin geleceği ve gezegenimiz için de temiz üretim önemli”

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ