Cumhurbaşkanı kararıyla, İzmir, Adana, Kocaeli ve Sakarya'daki toplam 18 milyar 525 bin liralık sabit yatırım öngören 4 yatırıma devlet desteği sağlanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla, Toyota'nın Sakarya'da 6 milyar 952 milyon liralık hibrit otomobil ve batarya üretimi, Smarta Güneş A.Ş'nin İzmir'de 7 milyar 627 milyon liralık güneş paneli tesisi, TN Maleik A.Ş'nin Kocaeli’de 3 milyar 289 milyon liralık anhidrit üretimi ve Beyaz Kağıt'ın Adana’da 657 milyon liralık yatırımla bulaşık makinesi kapsülü üretimi yatırımı için devlet desteği verilmesi kararlaştırıldı.

TOYOTA'NIN YATIRIMINA YÜZDE 100 VERGİ İNDİRİMİ 

Toyota, proje bazlı destek teşviki aldığı Sakarya’daki 6 milyar 952 milyon liralık yatırımıyla hibrit otomobil ve batarya üretimi gerçekleştirecek. Yatırım kapsamında yıllık 162 bin hibrit ve şarj edilebilir otomobil ve 44 bin adet batarya üretimi gerçekleştirilecek. Toyota bu yatırım için, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi ile yüzde 100 vergi indirimi desteğinden yararlanacak.

Proje bazlı destek alan Smart Güneş Enerji Teknolojileri Ar-Ge Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. de İzmir’de fotovoltaik güneş paneli üretimi gerçekleştirecek. Toplam kapasitesi 2 bin 48 MW olarak belirlenen projenin sabit yatırım tutarı 7 milyar 627 milyon lira olacak.

TN Maleik Petrokimya A.Ş., proje bazlı destek aldığı Kocaeli’ndeki 3 milyar 289 milyon liralık yatırımıyla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit üretim tesisi kuracak.

Beyaz Kâğıt ve Hijyenik Ürünleri Temizlik A.Ş., Adana’da 657 milyon 487 bin liralık bulaşık makinesi kapsülü yatırımı için teşvik belgesi aldı. Yatırım kapsamında yıllık 2 milyar 400 milyon liralık kapsül üretimi gerçekleştirilecek.

Proje Bazlı Devlet Yardımları kapsamında yatırımcı firmalara; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği, enerji desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi destekler sağlanacak.

BALIKESİR'DEKİ SENTETİK ELYAF YATIRIMI İÇİN 403 BİN 318 METREKARELİK TAŞINMAZIN 49 YILLIĞINA KULLANIM HAKKI VERİLDİ

Bu arada, bir başka Cumhurbaşkanı Kararı ile de R.B. Karesi İthalat ve İhracat. San. Tic. A.Ş'nin Balıkesir’de yapacağı sentetik elyaf yatırımı için 403 bin 318 m2’lik taşınmazın irtifak hakkı 49 yıllığına firmaya devredildi.