Efeler Belediye Meclis Üyesi CHP'li Altan Kemerci, pandemi tedbirleri kapsamında kepenklerini kapatan esnafın bitme noktasına geldiğini söyledi. Kemerci, "İnternetten alışveriş yapmaya devam edildikçe esnafımızın sonunu hızlandırıyoruz. Kuru yemişi bile internetten almaya başladık. Aklımızı başımıza toplayalım, en büyük destek birbirimize yaptığımız destektir. Bu da bütün alışverişlerimizi esnaftan yapmaktan geçer." dedi. 

2021 yılına kepenkler kapalı giren esnafın umutlu olmadığının altını çizen CHP'li Altan Kemerci de vatandaşlara çağrıda bulundu. Esnaftan alışveriş yapmanın neden önemli olduğunu söyleyen Kemerci,"Vatandaşın yerel esnaftan alışveriş yapmasının önemi; Zincir marketler genel merkezlerine para aktarımı yaparlar, istihdam sağladıkları kişi sayısı belli ,ama yerel esnaflarda örneğin pazarcının gelen 10 tane nüfusa bakıyor, vatandaş tüm zamanlarda esnaflarına sahip çıkması gerekiyor, eti kasaptan,  yumurtayı yumurtacıdan, zincir marketin kasabından veya manavından değilde, alınacaklarını mahallenin kendi bakkalından, kendi esnaflarından alışveriş yapmalarını tavsiye ediyorum. Yerel de paranın kendi merkezinde kalması gerekiyor, Efeler de kalması gerekiyor. Zincir marketlerin kasası İstanbul, Ankara veya yurt dışı olabiliyor. Zincir marketler yerine kendi esnafından alışveriş yapmalı vatandaşlar, paran olmasa gidip rica edebileceğin yer mahalle esnafındır diğer market zincirleri değil." dedi. 

"DAĞ FARE DOĞURDU"
Esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğunu ifade eden Kemerci, söylerini şöyle sürdürdü; "2020’yi esnafın verileri tam net değil ama bir sürü esnaf kapattı, çoğu icralık oldu, vergisi sigortasını, dükkan kirası elektriğini suyu ödeyemediğini biliyoruz. Önceden Adnan Menderes Bulvarı’nda 1 yıl önce boş dükkan bulamazdın kiralamak için ama şuan dolu, çünkü esnaflar kepenk indirdi. 2020 ekonomisi çok kötü geçti esnaf için. Hükümetin bir desteği olmadı, yani kalkındırabilecek bir desteği olmadı. Devlet destek adında açıkladığı şey ise daha çok fare doğurdu . Basit usul vergilendirmeyle esnafa 750 lira yardım açıklaması oldu ama çok az böyle basit usullu esnaf. Bizim ödediğimiz vergilerin yüzde 10’unu hibe kredi vermiş olsaydı, biz daha rahat ayakta durabilirdik. Bir önceki kapanma sürecinde çekilen kredilerin ödemesi geldi, kapalı olan dükkanların ödeme şansı yok, olamaz da yani. Çok zor bir süreçti 2020, umarım 2021 böyle olmaz. Ama 2020’nin açtığı yaraları 2 sene daha kapatmak zor. 2021’den umutlu değilim, kendi adıma konuşunca. Marttan beri kapalı olan işletmeler var. Bunca esnaf dükkanın önüne iki kasa portakal, mandalina ya da dönemin meyve sebzesini satıyor. Evine ekmek götürebilmek için. Kahveciler manavcı oldu. Eğer ki durum böyleyse 30 senelik kahveci manav olduysa çok da söylenecek bir şey yoktur.Onun dışında yüzlerce emekçi işsiz müzisyeni, garsonu, komisi vs. hepsi zor durumda. Herhangi destek almış değiller."