Rekabet Kurumu, Mavili Elektronik Ticaret ve Sanayi AŞ, Filiz Güvenlik Sistemleri Proje Sanayi ve Ticaret AŞ ve Yıldız Yangın Söndürme Sistemleri Sanayi Ticaret AŞ hakkında soruşturma başlattı.

Rekabet Kurumu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamaya göre; üç yangın söndürme şirketi hakkında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4’üncü maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma karara bağlandı. Buna göre; Mavili Elektronik Tic. ve San. AŞ, Filiz Güvenlik Sistemleri Proje San. ve Tic. AŞ ile Yıldız Yangın Söndürme Sistemleri San. Tic. AŞ hakkında soruşturma açılmasına karar verildi. Rekabet Kurumu’nun açıklaması şöyle:

“MÜŞTERİ PAYLAŞIMI ANLAŞMASI YAPILDIĞI İDDİA EDİLDİ: Mavili Elektronik Tic. ve San. AŞ’nin teknik servis hizmet bedeli ile yedek parça ve mamul ürünlerin yeniden satış fiyatlarını belirlemek, bölge ve müşteri kısıtlamasında bulunmak ve Mavili Elektronik Tic. ve San. AŞ, Filiz Güvenlik Sistemleri Proje Sanayi ve Ticaret AŞ ile Yıldız Yangın Söndürme Sistemleri San. Tic. AŞ’nin müşteri paylaşımı anlaşması yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4’üncü maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulu’nca karara bağlandı.

SORUŞTURMA AÇILMASINA KARAR VERİLDİ: Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 01.12.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak Mavili Elektronik Tic. ve San. AŞ, Filiz Güvenlik Sistemleri Proje Sanayi ve Ticaret AŞ ve Yıldız Yangın Söndürme Sistemleri San. Tic. AŞ hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.”

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar" başlığı altındaki bölümde yer alan 4’üncü maddesi şöyle:

“Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”