Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, tam kapanma sürecinde esnaf ve sanatkarların ayakta kalabilmesi için 12 maddeden oluşan talep listesini Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a iletti. Talepler arasında, esnaf ve sanatkarların tüm vergilerden muaf tutulması ve nakdi destek talebi öne çıktı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, katıldığı bir televizyon programında tam kapanma kararına hazırlıklı olmadıklarını belirtti. Esnaf ve sanatkarların aldıkları kredileri ödeyemediğini ifade eden Palandöken, bir dizi desteğin sağlanması gerektiğini söyledi. Palandöken, özellikle desteklerin hibe şeklinde olması gerektiğini de dile getirdi.

Palandöken, esnaf ve sanatkarların acilen hayata geçirilmesini istediği talepleri belirledi. TESK Başkanı Palandöken'in Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a sunduğu 12 maddelik talep listesi şöyle:

 

Esnaf ve sanatkârlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olmalı. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmeli. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmeli. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanmalı. Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmeli. Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmeli. Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanmalı. Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanmalı. Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmeli. Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara Covid- 19 aşısında öncelik tanınmalı. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınmalı. Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamındaki iş yerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanmalı.