Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), pandemide küresel fırsatları değerlendirmek, markalı ihracatı ve ihracattaki katma değeri artırmak amacıyla Marka Konseyi’ni kurdu. TİM Başkanı İsmail Gülle “Türkiye Cumhuriyeti başlı başına güçlü bir markadır. Bizler, bu güçlü markayı hep birlikte daha da yükseltmek ve tüm dünya ile rekabet ederken markalı ihracatımızı artırmak için TİM Marka Konseyi’ni hayata geçiriyoruz" dedi.

TİM, markalaşmanın rekabetin dinamiklerini belirlediği yeni dönemde, firmaların markalı ihracat artışlarını teşvik etmek ve ülke imajına katkı sağlamak adına bir yol haritası oluşturarak, küresel endekslerde ilerleme sağlamak amacıyla TİM Marka Konseyi’ni kurdu. TİM Başkanı İsmail Gülle, Konseyin yol haritasını ve ana hedeflerini, ihracatta katma değer yaratan Türkiye’nin önde gelen marka kurucularının da katıldığı bir toplantı ile paylaştı.

"KÜRESEL SIKINTILAR DÜNYADA BÜYÜK DEĞİŞİMLER YARATTI"

Toplantının ardından ANKA Haber Ajansı ekibine konuşan Gülle, “Markalı ihracatımızı ölçülebilir ve devamlı kılmak, bunun ne kadarının değerli olduğunu bilmek açısından önemli" dedi. Küresel sıkıntıların dünyada büyük değişimler yarattığını belirten Gülle, şunları söyledi:

"Bu değişimleri iyi okumak lazım. Dünyada artık bundan sonra ihracat ve markanın çok öne çıkacağı bir dönemi göreceğiz. Çünkü pek çok alışkanlık, öncelik değişecek. Öyleyse biz birincisi; değerlerimizi iyi yönetmeli, iyi yönlendirmeli, desteklemeli ve büyütmeliyiz. Onların altında çok ciddi bir emek var, üretim var. Büyük sürdürülebilir bir ekosistem var ve nesilden nesile geçen kültür transferi var. Bütün bunların hepsini anlamlandıracak bir çalışma içeriyor. Bugün burada bunun nüvesini Turquality ve marka desteği alan markalarımız oluşturdu. Bugün her bankaya yapılan bu açıktır. Bu sürecin içerisinde basın lansmanına katılan firmalarımızı da dinleyince çok gururlandım. Bu bayrak taşıyıcı, bayrağımızı dünyanın her tarafında dalgalandıran bu yapının, bu markaların daha bilinilirliği daha göz önünde olması açısından hem TİM’in hem devletin imkanlarını daha da iyi kullandırmak adına burayı oluşturdum.” 

“BU YIL İHRACATTA 200 MİLYAR DOLAR ÜZERİNİ HEDEFLİYORUZ”

Türkiye’nin ihracat konusunda önemli bir mesafe kat ettiğini dile getiren Gülle, “Pandemi koşullarının getirdiği zorluklara rağmen, her ay yeni rekorlarla ihracatımızı üst noktalara taşıyoruz. Bu yıl ihracatta 200 milyar dolar üzerini hedefliyoruz. İhracatta daha ileriyi hedeflemenin en önemli yollarından biri ise markalaşmaktan geçiyor. Bu konuda ülkemizin üreticileri ve ihracatçıları, çok güzel çalışmalara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bu girişimler, rakamlara da yansıyor. Dünyanın önde gelen marka değerleme kuruluşu Brand Finance, her yıl ‘İlk 5 bin Küresel Marka Değeri’nin milli gelire oranını, bir raporda yayınlıyor. Bu raporun sonucu ilk kez geçtiğimiz yıl, Küresel İnovasyon Endeksi’nin 80 alt göstergesinden biri oldu. Endeksin 2020 sonuçlarına göre, Türkiye küresel marka değeri göstergesinde 49. sıradan 44. sıraya yükseldi. Firmalarımız markaya önem verdikçe ve markaya yatırım yaptıkça, küresel endekslerde çok daha yukarılara tırmanacağız. Bu doğrultuda, Küresel İnovasyon Endeksi Türkiye Görev Gücü’nün liderliğini üstelenerek Türkiye’nin marka sıralamasında daha yukarılara taşıması için çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

“TURQUALITY FİRMALARI, ORTALAMA 78 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR”

Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı "Turqualıty" programı hakkında da bilgiler veren Gülle, “Program kapsamında, mal ihracatçısı 178 firmamız; hizmet sektörlerinden 22 firmamız yer almakta. Marka Destek Programı kapsamında ise mal ihracatçısı 124 firmamız; hizmet sektörlerinden 28 firmamız bulunuyor. Bu firmalarımız, hem Türkiye ortalamasının hem de İlk 1000 firma ortalamasının üzerinde birim ihracat değerine sahip. Bu firmalarımızın kilogram başı ihracat değeri; Mücevher sektöründe 1000 dolar, Savunma ve Havacılık sektöründe 254 dolar, Gemi ve Yat sektöründe 33 dolar, Süs Bitkileri ve Mamulleri sektöründe ise 31 dolar seviyesinde. Yine Turquality kapsamındaki firmalarımız, pazar çeşitlendirmesi anlamında da daha başarılı. Turquality firmalarının, ortalama 78 ülkeye ihracat yaptığını görüyoruz” dedi.

KONSEY 5 ANA HEDEF BELİRLEDİ

Yatırımlar ile kısa vadede büyük bir tanıtım atağı yapacaklarını belirten, TİM Marka Konseyi’nin 2021 yol haritası ve ana hedeflerini aktaran İsmail Gülle, şunları söyledi:

"İlk hedefimiz, markalı Türk ürünlerinin uluslararası alanda imajının iyileştirilmesidir. Bu noktada, ürün ve hizmet kalitesinin artırılması, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye markası ile global PR, reklam ve kurumsal kimlik  faaliyetleri, ajandamızda yer alıyor. İkinci ana hedefimiz, firmalarımızın bilinen ya da gelişme potansiyeli bulunan yabancı şirket ve markaları satın alarak global pazarlara doğrudan erişim sağlamalarıdır. Bu hedef doğrultusunda ihracatçılarımıza  bilgilendirme, danışmanlık ve teknik destek sağlanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmayı planlıyoruz. Üçüncü ana hedefimiz, firmaların kendi markaları ile yaptıkları ihracatın izlenmesine yönelik bilgi altyapısı oluşturulmasıdır. Ne yazık ki, ülkemizde markalı ihracata dair bir veri tabanı bulunmuyor. TİM Marka Konseyi olarak, bu veri tabanını oluşturmak ve gerek sahadaki gerekse akademik çalışmalara katkı sağlama arzusundayız. Dördüncü ana hedefimiz, markalı Türk ürünlerinin dijital platformlarda daha etkin tanıtılmasıdır. Bu kapsamda, dünyanın önde gelen büyük alıcı ve satıcılarının bir araya geldiği e-ticaret pazaryerleri aracılığıyla, firmalarımızın bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz. Beşinci ve son ana hedefimiz ise, Türkiye Tanıtım Grubumuz bünyesindeki Türkiye markası ve ihraç sektörlerine yönelik tanıtım faaliyetlerini TİM Marka Konseyimizin çalışmalarıyla güçlendirmektir."

“YABANCI ÖĞRENCİLERİMİZİ GÖNÜLLÜ MARKA ELÇİSİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Türkiye'de eğitim alan 200 bini aşkın uluslararası öğrenciyi ve 150 bini aşkın Türkiye mezununu, gönüllü birer marka elçisine dönüştürmeyi amaçladıklarını belirten Gülle, şöyle devam etti:

"Bu 5 ana hedefe ulaşmak için; hedef pazarlara yönelik markalaşma faaliyetlerini artırmayı, uluslararası markalara bağımlılığı azaltarak rekabetçi milli markalar yaratmayı, TİM Marka Sohbetleri gerçekleştirmeyi, Ticaret Bakanlığımızla başlattığımız ‘81 İlde İhracata İlk Adım Mentorluk’ programındaki uluslararası markalaşma faaliyetlerini ve eğitimlerini KOBİ’lerimizde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.