Bu yıl 100 bin dönüm araziye buğday ekildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, ayçiçek yağının değer kazanması nedeniyle üreticilerin en az 30 bin dönüm, Çifti Kayıt Sistemi dışında kalanlarla 100 bin dönüm alanda ayçiçek üretimi yapacağını açıkladı.

Egedesonsöz'ün haberine göre; Bir zamanlar "Beyaz altın" olarak anılan pamukla beyaza bürünen Söke Ovası, artık alternatif ürün olarak buğdaydan sonra ayçiçek üretimine geçiyor. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, 2019'a kadar Söke Ovası'nda ayçiçek üretimi yapılmadığını, son iki yıldır 7 ile 10 bin dönümlük alanda yapılan ayçiçek tarımının, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'nde görülen 30 bin dönüm, sistem dışında kalanlarla birlikte 100 bin dönüme çıkacağını bildirdi.

AYÇİÇEK, DOĞRU BİR TERCİH

Ayçiçek yağının bu yıl olağanüstü değer kazanmasıyla, üretim alanının da genişletileceğine vurgu yapan Başkan Tanyeri, "400 bin dönüm arazimiz var, Söke Ovası'nda... Şu anda 100 bin dönüm arazide buğdaylarımız boy verdi. Mayıs sonunda yapacağımız buğday hasadından sonra, Haziran sonuna doğru, ikinci ürün olarak 30 bin dönüme ayçiçek ekilecek. Çiftçi kayıt sisteminde görünen bu 30 bin dönüm alan, kayıtlarda olmayan alanlara yapılacak ekimle 100 bin dönüme çıkabilir. Üretici, para kazandıracak tarım arayışı içinde. Ayçiçek, doğru bir seçimdir" dedi.

ÜRETİCİYE TOHUM, GÜBRE İLAÇ YARDIMI

Trakya Birlik'in, ayçiçek üretimi yapmaya karar veren üreticilere tohum, gübre ve ilaç konusunda yardımcı olduğunu belirten Başkan Tanyeri, şu değerlendirmede bulundu:

"Söke Ovası'nda 2019'da 7-8 bin, 2020'de 10 bin dönüm alanda ayçiçek üretimi yapıldı. Ayçiçek üreticileri güzel bir sezon geçirdi, iyi para kazandı. Ayçiçek yağı, beklentilerin üzerinde değer kazanınca, ayçiçek üretimi de arttı. Bu yıl 30 ile 50 bin dönüm alanda ayçiçek üretimi yapılacağını öngörüyoruz. Bir kilo ayçiçeği, 4 lira 80 kuruştan satıldı. Bir dönümden 300 kilo ayçiçek çıkar. 100 bin dönümden 30 bin ton ayçiçek  rekoltesi olur."