Bakanlık, Türkiye genelinde uygulanan kırsal kalkınma destekleri programı kapsamında kritik bazı düzenlemeler yaparak ilgili tebliğler 9 Ekim itibariyle Resmi Gazete'de yayınladı. Bu çerçevede 81 ilde bakanlık tarafından desteklenen önemli ekonomik yatırım destekleri sunulurken, kırsal alandaki projelerin geliştirilmesi büyütülmesi ön görülüyor.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi tebliğinin Aydınlı yatırımcılar için çok önemli bir fırsat olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği Başkanı Tevfik Fikret Koca, “Aydın’da katma değerli ürünlerin daha fazla üretilerek ihracat kapasitesinin artması ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması açısından büyük önem taşıyor. Başvuru şartları önceki etaplara göre kolaylaştırıldı, bunun iyi değerlendirilerek fırsatın kaçırılmamasını tavsiye ederim” dedi.

Yatırımcıların tüm soru ve sorunları hakkında kendilerinden ücretsiz olarak ön bilgi alabileceklerini belirten Dernek Başkanı Koca, “9 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayları ile yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamındaki Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğ çerçevesinde, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor. Ben Aydın’daki yatırımcılarımızın elini çabuk tutup bu fırsatı değerlendirmelerini ve sağlanacak destekler vesilesiyle hem işletmelerine hem de ilimize katkı sağlamalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

“İhracat kapasitesinin artmasını sağlayacak”

Aydın’da Coğrafi İşaret ile tescillenen Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi’nin yanı sıra zeytin, zeytinyağı, künar, meyve ve sebzelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konuları ile ilgili yatırımların yanı sıra daha birçok projenin de destekleme kapsamında olduğunu söyleyen Koca, “Yine yatırımcılarımız sağlanacak desteklerle soğuk hava depolarının kurulumu, bitkisel, hayvansal ve tarımsal işletmelere yönelik yenilenebilir enerji sistemleri, kendi enerjisini üretebilen seraların kurulumu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, kanatlı, büyük ve küçükbaş hayvancılık yatırımları konularında sunulacak projeler, bölge ekonomisinin canlanması ve bölgesel istihdamın artmasını da sağlayacak. Dünyanın en kaliteli incirinin, yağlık zeytininin, kestanesinin, pamuğunun yetiştiği bölgemizde katma değerli ürünlerin üretilerek ihracat kapasitesinin artması Aydın’da kalkınmasına da doğrudan katkılar da bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

“Üst limit 3,5 milyon lira”

Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Hakkındaki açılan proje başvurusu kapsamında yatırımcıların başvuru limitleri hakkında da bilgi veren Koca şöyle konuştu; “Ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunda hibeye esas proje tutarları yeni tesis başvurularında üst limit 3,5 milyon lira, tamamlama proje başvurularındaki üst limitse 2 milyon 500 bin lira olarak açıklandı. Bununla birlikte kapasite artırımı / teknoloji yenileme ve modernizasyon konularındaki başvurulardaysa üst limit 2 milyon lira olarak açıklanırken Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek ve başvuru sahipleri kalan yüzde 50 oranındaki payı ve KDV’yi kendi öz kaynakları ile karşılayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği nezdinde üreticilerin onayları ile karara bağlanan maddeler yazılı olarak taraflara sunuldu. ”