Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, “Ziraat Bankası’nın tarım kredileri 2022 yılının ilk 9 ayında yüzde 61 artarken takipteki tarım kredisi alacakları yüzde 18 azaldı” dedi. 

Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, 2022 yılında bankanın tarım kredilerindeki gelişmelere dair açıklama yaptı. Pişmaf’ın bugün yazılı olarak yaptığı açıklama şöyle:

"ÜRETİCİMİZİN BANKAMIZDAKİ TARIM KREDİSİ MİKTARI 175 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNE ÇIKTI: Ziraat Bankası’nın ‘Tarım ekosisteminin finansmanı’ adıyla duyurduğu yeni tarım bankacılığı stratejisi çerçevesinde hem kullandırılan kredi hacmi hem de kredi kullanan üretici sayısı önemli miktarda arttı. Yılın ilk 9 aylık döneminde sayıları 756 bine ulaşan üreticimizin bankamızdaki tarım kredisi miktarı 175 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 87’si, faiz sübvansiyonu uygulanan kredilerden oluşuyor.

TARIM KREDİLERİ YIL SONUNDA 200 MİLYAR TL’YE ULAŞACAK: Bugüne kadarki trendin devam etmesi halinde 2022 yılı sonunda kredi rakamının 200 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gereken kaynağı sağlamaya hazırız. Üreticilerimiz, kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası’ndan temin edebilirler.

TAKİPTEKİ KREDİ RAKAMI DA ÜRETİCİ SAYISI DA AZALDI: Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi miktarı ve üretici sayısı da sürekli olarak azaldı. 2022 yılında takipteki tarım kredilerimiz yüzde 18, takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise yüzde 11 düştü. Son 2 yılda tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız yüzde 1,57’den yüzde 0,50’ye kadar geriledi. Bu yönüyle bankamızın tarım kredileri, sektördeki kredilerden önemli ölçüde ayrışmaktadır.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÇOK GÜÇLÜ FAİZ DESTEĞİ SAĞLIYOR: Piyasa koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranları da güncelleniyor. Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin yüzde 87’si, diğer bir deyişle yaklaşık 152 milyar TL kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilere uygulanan faizin ortalama yüzde 70’i devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda küçük ölçekli üreticilerimizin yararlandığı geleneksel bitkisel üretim konusunda 100 bin TL’ye kadar, geleneksel hayvansal üretimde 200 bin TL’ye kadar olan kredilerde ise faizin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bugün itibariyle faizi tamamen devlet tarafından karşılanan tarım kredisi tutarı 43 milyar TL düzeyindedir.

ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİLERİN YANINDA: Gerek pandeminin en ağır yaşandığı dönemde gerekse pandemiyi takip eden süreçte üretime ara vermeyerek ülkemizin gıda güvenliği açısından hiçbir sorun yaşamadan bu dönemi yönetmesine önemli katkı sunan Anadolu’nun dört bir yanındaki çiftçilerimize hepimiz teşekkür borçluyuz. Kuruluşundan itibaren ülke tarımının en büyük finans kaynağı olan Ziraat Bankası, önümüzdeki dönemde de uygun koşullarla sağladığı kredilerle ve hayata geçireceği yeni uygulamalarla ülkemiz tarımını, üreticilerimizi ve tüm tarım ekosistemini daha güçlü şekilde, ‘bir bankadan daha fazlası’ olarak desteklemeye ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecektir.”