Tarım ve mera alanlarının yanı sıra nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanların yaşam alanlarına yapılan JES’lerin doğaya ve çevreye verdiği zararlar konusu tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Yaşanan rekolte kayıplarının yanı sıra son günlerde bir JES tesisine yakın bölgede meydana gelen devasa yarıklar yeniden gözleri JES’lerin yarattığı tahribata döndürdü.

TARIM TOPRAKLARINI DARALTIYOR
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar özellikle tarım alanı statüsündeki bölgelere yapılan tesislerin zararlarına dikkat çekiyor. JES’lerin sondaj kuyularının yapımından başlanarak deneme ve üretim safhasında çevreye zararlar verdiğini belirten Başkan Özdamar, “Bu tesisleri tarım toprakları üzerine kuruluyor ve tarım topraklarının daralmasına yol açıyor. Tarım toprakları kesinlikle jeotermallere hapsedilemez, tahsis edilemez, satılamaz. Bu bizim kanunlarımız arasında da var. Ancak tarımsal sit alanları oluşturulurken maalesef Buharkent-Söke arasındaki Menderes Havzası -Karpuzlu Ovası hariç- bu kapsama alınmadı. Diğer yandan tarım toprakları arasındaki yollar stabilize yollar. Açılan kuyular sebebiyle araçların oluşturduğu tozlar kırmızı örümcek zararlısının tetiklenmesine yol açıyor. Bu da bitkinin kalitesini ve rekoltesini azaltıyor” şeklinde konuştu.

CEZA ANLAMINDA CAYDIRICILIK YOK
JES firmalarının birkaçı dışında çevreye hor davrandıklarını da söyleyen Başkan Özdamar, “Jeotermal sahipleri de -birkaçı hariç- çevreye çok duyarsız. Bu jeotermal akışkanlarının bir şekilde tarım alanlarına boşaltıldığını da görüyoruz. Bu akışkanlar tarım toprağına girdiğine arsenik, bor, metal birikimine yol açacaktır. Bu konuda kanunlarımızda açıkça müeyyideler yok. Olan müeyyideler tamamen takdire bırakılmış, para cezaları da baştan savma olmuştur. Zarar gören 100 yaşındaki zeytin ağacı için 100 TL-200 TL ceza kesiyor. Ceza anlamında caydırıcılıkta yok. Ayrıca yayılan duman da ısının artmasına yol açıyor. Bunlar bilimsel çalışmalarla da destekleniyor. Her ne kadar bir kesim JES’lerin zararsız olduğunu savunsa da bilimsel olarak savunulacak yanı yok” dedi.

HABER: ENDER ALDANMAZ

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ