Bayramlarda sürekli dillendirilen "NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR?” sorusunun bir bayram daha da çok çok buruk bir anlam kazandığı, sessiz geçecek bir bayram yaşayacağız.

Şüphesiz pandemi dönemini en zor kısıtlamalar ile atlatan çocuklarımız ve yaşlılarımız oldu. Ve yine bayramın burukluğunu ise en çok çocuklar ve yaşlılar yaşayacak.

Gündelik hayatı yeniden şekillendiren koronavirüs salgını, asırlardır süregelen bayram geleneklerini de sekteye uğrattı.

İnsanların tatile çıkmayıp şehirde kaldıkları, akrabaları ve eş dostları ile bayramlaşmak için onları evlerine misafirliğe gidip sonra kendi evlerinde iade-i ziyaret bekledikleri, bayram tatlılarının günlerce önceden yapıldığı, yemeklerin hazırlandığı, likör, badem şekeri ve çikolataların dantelli örtüler üzerinde beklediği, çocukların bayram sokağına giderek ata bindikleri, kısa boylu tekerlek şeklindeki çoklu çocuk salıncaklarına bindikleri, çatapat patlattıkları, kızkaçıranlarla oynadıkları, macun ve su muhallebisi yedikleri, faytona bindikleri, komşu komşu gezip şeker ve para topladıkları, anneannelerinden illa mendil aldıkları, bayram gazetesinin çıktığı, ekmek çıkmadığı, başka bir deyişle gazetecilerin ve fırıncıların da bayramda çalışmadığı, herkeste bayram nedeniyle bir neşe ve uyum hissi olduğu, şimdiki bayramlara benzemeyen bayramları özler olduk.

Sadece dini değil, resmi bayramlardaki çoşku da kalmadı. Yüce değerlerimiz büyüklerimizden çeşitli resmi bayramları eskiden ne kadar çoşkuyla kutladıklarını dinlemişsinizdir.

Öylesine tüketim toplumu olduk ki tüm gelenek ve göreneklerimizi tek tek hızlı bir şekilde tüketiyoruz maalesef.

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR“ zaman ile mi ilgiliydi?

Yoksa kapitalizm, bireyselleşme, faydacılık, küreselleşme, ekonomik sıkıntılar vb olaylar sebebi ile geçmiş değerlerimizi unutuyoruz.

Artık bayram sabahına neşeli uyanmıyorsak, ya da sadece bayrama tatil olarak bakıyorsak; bayramlar yavaş yavaş yok mu oluyordu?

Kalabalıklaşıyoruz; ama aynı oranda yalnızlaşıyoruz ve önceliklerimiz değişiyor.

ELLERİN WHATSUP’DA ÖPÜLECEĞİ; HARÇLIKLARIN IBAN'A GÖNDERİLECEĞİ yarım ve buruk bir bayram daha yaşayacağız.

Umarım tüm bu olumsuzluklar bize değerlerimizin ,birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu hatırlatır. Hep birlikte ,sosyal mesafenin olmadığı ,neşeli ,sağlıklı nice bayramlara bir an önce kavuşuruz …