Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’daki oylamada 252 milletvekili oy kullanırken, teklif 220 kabul oyuna karşılık 32 ret oyuyla kabul edildi.
Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesi oldu. Yeni tutarın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilgili ödemeler güncellenmiş olacak.
Kanunla, üst kademe kamu yöneticisi statüsünde bulunmayan daire başkanları ile bu kadrolara denk yöneticilerin atanmasına ilişkin hizmet süresi şartında da değişikliğe gidildi. Mevzuatla uyum sağlanması amacıyla uygulamada esas alınan 5 yıllık hizmet süresi şartı yeniden düzenlendi.
TURİZM İŞLETMELERİNE SAĞLANAN SGK DESTEĞİ ARTIRILDI
Yeni düzenlemeyle özel sektöre ait turizm işletmelerine yönelik SGK desteği de artırıldı. İşletmelere sağlanan destek 116,67 liraya yükseltilirken, SGK primleri ve devlet katkısı oranlarında da değişiklik yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bazı başvurular ve sunduğu hizmetler karşılığında elde ettiği ücretler ile Belediye Gelir Kanunu kapsamında tahsil edilen belirli tutarların doğrudan bakanlık geliri olarak kaydedilmesinin de önü açıldı.
Kanun kapsamında nükleer enerji yatırımlarına yönelik vergi teşvikleri de düzenlendi. İnşa faaliyetleri sırasında yüklenilen ve altı aylık dönem sonunda telafi edilemeyen Katma Değer Vergisi’nin, belirlenen süre içinde başvuru yapılması halinde iade edilmesi öngörüldü.
Nükleer santral yatırımlarında kullanılacak makine ve teçhizat teslimleri de KDV istisnası kapsamına alındı. Ayrıca bu yatırımlar için borçlanan şirketlere uygulanan yüzde 25 oranındaki Kurumlar Vergisi düzenlemesinin 2045 yılına kadar sürdürülmesi hükme bağlandı.