HABER | EKİN KORKMAZ

Aydın esnafı, sabahın erken saatlerinde kepenklerini açarak müşterilerine hizmet vermeye başladı. Borç harçtan açılamayan esnaf ise destek beklemeye devam ediyor. Normalleşmenin yetmeyeceğini belirten esnafın gözü şimdi vergi, borç ve kredi ötelemelerinde.

"MADDİ DESTEKTE BULUNABİLİRLER"

Asrın Bacaksız (Shamrock Inn) Eski pandemi süreciyle değerlendirmek gerekirse saat farkı çok fazla. Önceden bu sokak 7’de dolardı şimdi 7’ de kapanacak. Oturdukları saat değişmeye başladı artık insanların. Uzun süre kapalıydık ve maddi konuda destek olunabilirdi bu yapılabilir bir şeydi.

"SEVİNDİK YOKSA HALİMİZ HARAPTI..."

Cevdet Başkoru (Shamrock Inn) :  Şuan ki durumu değerlendirecek olursak en azından açıldık, şükürler olsun. Saatin 7’ye kadar olması bizim için pek iyi değil. 7 yerine 10 olsa daha iyi olurdu. Sonralarda saat genişletilirdi. İlk başlangıcın 10 olması daha iyi olabilirdi. Maske ve mesafe olduktan sonra her şey yeterli. Şimdiye kadar bulaşmayan bundan sonrada bulaşmaz. Ama sevindik çünkü artık açıldık halimiz haraptı, perişandık. Kimse bakmadı gelir sağlamadı. Şimdi buna şükrediyoruz.

"ACİL DESTEK ŞART! KİRA, MAAŞ, GİDER..."

Birol Çağatay (Biramofon) : Alınan kararları çok iyi değerlendirmiyorum, çünkü biz alkollü mekanlarız ve gelir kaygımız var. 19’da kapanması demek bizim iş yapamamamız demek. Kahve sektörü gene iş yapar ama bizim için durum aynı değil. Daha uygun bir saat olsa daha iyi olurdu. Bizim müşterilerimiz normalde o kapanış saatinde geliyor. Genelde halk uyuyor tedbirlere, çünkü vatandaş da normalleşmek istiyor. Ama baştakiler uymuyor halktan uymalarını bekliyorlar. Kredi kullandırıldı, onların ötelenmesi lazım. Kiralarda destek verilmesi lazımdı bunla alakalı bazı kanunlar çıktı ama halkın bilmediği şeyler var herkes yardım alamıyor. Her şeye zam geldi. Çoğu esnaf bu hibelerden yararlanamadı devletin buna acilen bir el atması gerekiyor. Kiralarımız var, personellerimiz var gider çok fazla. 

"SAAT SINIRLAMASI ZORLAYACAK AMA EN AZINDA OCAKTA ÇORBA KAYNAYACAK"

Oktay (Cafe Natt) : Halk açısından ve esnaf açısından iyi değerlendirebiliriz. Esnafa verilen desteklerle olmayacağını anladık. Sosyal mesafeyi koruyarak hijyen kurallarına dikkat ederek elimizden geleni yapmaya çalışacağız. İlerleyen zamanlarda saatlerin arttırılacağını düşünüyorum. 7 olarak kalmaz yani. Vaka sayılarına bağlı tabi ki bu. Ama bu tarz işletmelere göre saat sınırı çok az. Saat uygulaması bizi biraz zorlayacak. İnsanların en önce kendileri tedbir alması gerekiyor, daha sonra işletmeler açısından bakmak gerekir. Ama herkes zor durumda dikkatli bir şekilde ilerletmemiz lazım çünkü çoğu arkadaşımız mekan kapattı. Yetmeyecek çoğu esnafa ama en azından çorba kaynayacak. Giderlerini karşılayabilecek esnaflar.