Deprem konusu hayatımızın belirli dönemlerine giren ve hızlıca unutulan bir konu… Geçtiğimiz sene İzmir’de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl geçmesine karşın deprem konusunun istenilen düzeyde ilgi görmedi ve gündemin çok çok gerisine düştü.

Deprem olmadan bile ülkenin birçok noktasında kendi kendisine yıkılan binaların haberleri gündeme düşmeye devam ediyor. Kurumlar ise planlamalarını yaparken süreci ya ağırdan alıyor ya da umursamıyor.

Canlı fay hatlarının kent içinde geçtiği illerden birisi olan ve 6,8’lik bir depremin beklendiği Aydın’da depreme hazırlık konusunda neler yapıldığına ilişkin olarak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özlenen Alcı, Gazeteci Ender Aldanmaz'a değerlendirmelerde bulundu.

AYDIN’DAKİ BİNALARIN YÜZDE 30’U RİSKLİ
Alcı’ya göre 2017-2021 yılları arasında yapılan binalarda kullanılan beton ve demirlerin kalitesinin artması sebebiyle fazla bir risk bulunmuyor. Bu binaların Aydın’daki toplam binaların yüzde 30’una tekabül ettiğini söyleyen Başkan Alcı, 2000 öncesi yapılan ve yüzde 30’a tekabül eden binalarda hazır beton kullanılmaması sebebiyle risk durumunun olduğunu belirtti. Alcı yaptığı açıklamada “Çeşitli dönemlerde yönetmelikler oluştu. 2017 yönetmeliği de 2008 yönetmeliği de evlerin dayanıklılığı güvence altına alan yönetmeliklerdi. 2000 öncesi yönetmelik de bunda geçerli. Yani yönetmeliğe göre yapılan binalar depreme karşı dayanıklıdır. Ancak malzeme ve işçilik kalitesinden dolayı 2000 öncesi yapılan binalarda hazır beton olmamasından dolayı biz bu binaları her zaman için riskli görüyoruz. Mutlaka bu binalarda test yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

KENTİN YAPI ENVANTERİNİ ÇIKARAMADIK, ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMA ŞART!
Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerine büyük bir görev düştüğünü söyleyen Alcı, İzmir depremi sonrası Büyükşehir’in bütçe çıkarmaması sebebiyle yapı envanteri oluşturamadıklarını belirtti. Alcı, “İzmir depreminin ardından Aydın genelinde bir yapı envanteri çalışması yapmayı planladık.. Bunun için bütçe ayrılması gerekiyordu. Örneğin İzmir’de bu iş için 13 milyonluk bütçe ayrıldı ve 33 bin adet bina tarandı. Bu planlamanın Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılması gerekiyordu. Efeler Belediyesi belirli bir bütçe ile böyle bir çalışma için ön ayak olsa da ayrılan bütçe maalesef yeterli değildi. Dolayısıyla biz yapı stoku envanteri çalışmasını yapamadık. Genel tarama yapılarak özellikle eski binalarda çalışmaların yapılması gerekiyor öncelikle. Ancak tespit edilme yapılsa da bu çalışmalar maalesef çözüm odaklı olmuyor. Tespit edilen riskli binalarda hemen kentsel dönüşüme gidilmesi gerekiyor. Şu an Aydın’da kentsel dönüşüm ada bazında değil parsel parsel oluyor. Ancak yapılan binanın yerine yeni bina yapılması biçiminde gidiyor. Ancak önemli olan ada bazlı dönüşümdür. Ancak çok ağır ilerliyor kentsel dönüşüm hatta hiç gitmeyecekmiş gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ FAY HATTININ ÜZERİNDE OTURUYOR, HABERİ YOK!
Başkan Alcı, acil olarak bir deprem master planının yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Alcı, şehrin ana artellerinden olan Gazi Bulvarı’nda canlı fay hattı bulunduğunu ve burada yapılaşmaya izin verilmediğini belirti. Alanda 700 tane binanın olduğunu söyleyen Başkan Alcı, bu durumun çelişki yarattığını da aktardı. Alcı açıklamasında “Deprem master planı ile ilgili hiçbir çalışma yok. Olsa bile bu çalışmalar göstermelik çalışmalar oluyor Aydın’da… Ulaşım Master Planı da aynı şekilde… Yönetmelikler, kanunlar Büyükşehir’e bir yükümlülük vermiş. İki sene içerisinde bu planları yapacaksın demiş.  Ama maalesef yapmadı Büyükşehir. Yapmış olmak için yapılan bazı şeyler var. Planları odalarla, üniversitelerle birlikte yapılması gerekiyor. Örneğin İzmir’de, İstanbul’da çalıştaylar düzenleniyor ve master planları hazırlanıyor. Bir de planları hazırladığınızda planları uygulayacaksınız. Örneğin 5 binlik planları hazırladığınız ve karşınızda bir fay hattı çıktı. Örneğin Gazi Bulvarı’nda boydan boya bir fay hattı var. Bir master planın olsa orayı istimlak edip fay hattının üzerindeki binaları oradan taşıman gerekiyor. Hiçbir çalışma yok. Sadece yapılan yeni yapılaşmaya izni vermemek var. Yapılaşmaya izin verilmiyor tamam ama yapılaşan yerleri ne yapacağız? Burada okullar var, kamu kurumlar var. Burası ile ilgili bilgilendirme de yapılmıyor. Kimsenin haberi yok. Vatandaş bina yapacağı zaman gidiyor ve burada fay hattı var, bina yapamazsın deniyor. O zaman öğreniyor. Bu hattın üzerinde 700 tane bina var ve burada oturan insanların haberi yok” dedi.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ