Aydın’daki STK ile kurum kuruluşların temsilcileri, Efeler Belediyesi’nin çağrısı üzerine kentin deprem kılavuzunu çıkarmak için bir araya geldi. Nevzat Biçer Konferans Salonunda toplanan paydaşlar, birlikte çalışma vurgusunda bulundu.

Toplantı, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın telekonferans üzerinden yaptığı konuşma ile başladı. Aydın’ın en riskli noktalarına ve ‘Ne yapmalı?’ sorusuna yanıt veren Ercan, “ Aydın'da beklenen en büyük deprem 7’yi geçmez. Söke ve Kuşadası Körfezi dışında depremler seyrek oluyor. Yapılara güvenlik payı vererek dayanıklılıklarını 7 civarında planlamamız gerekiyor. Nazilli, Kuyucak ve Söke gibi büyük ilçelerimiz genellikle demir yolu altına doğru yapılaşmaya başlamış. Tarım alanlarına yapılaşma yapıldığı için büyük bir tehlike mevcut. Tarım alanları o kadar çok kullanılmış ki neredeyse Efeler ile Çine birleşecek. Yeni yerleşim alanları yaratılacak ve kentsel dönüşüm yapılacaksa demir yolu üstünde olmalıdır. Islak ve yumuşak toprağı olan bölgelerden de uzak durulmalıdır.

NE YAPMALI?
Aydın’da büyük bir deprem beklenmiyor. Yapılaşma sorunlarından bir tanesi kat yüksekliğidir. Bundan sonra Aydın’ın yapılaşması toprağın yumuşak olduğu yerlere kurulmamalı. Tarım alanlarından uzaklaşılmalıdır. Yeni yapılacak olan konutların revize edilmesi gerekiyor. Dükkanlar ile konutlar ayrı yerlerde olmalıdır.

EVLERİN ÇATISI, TEMELİN PERDE KATI OLMALI
Evlerin nemden, sudan korunması gerekiyor. Çatı zorunluluğu getirilmelidir. Çatı, yapının üstten su akmasını engeller. Boyasız ev olmamalıdır. Yapının ayaklarında ıslaklık varsa tehlikelidir. Temelin ıslak olmaması gerekiyor. Her 5 kat için bir perde kat olması gerekiyor. Yapılaşma planı yapışırken kesinlikle bir jeofizik mühendisi ile çalışılmalıdır.

HANGİ İLÇELER RİSK ALTINDA
Hızlı bir tarama yapılmalı ve binaların durumları tespit edilmelidir. Aydın’ın kentleşmesini demirliyordu üstüne çekilmelidir. Aydın’ın en güvenli yerleri güney kısmıdır. Çakırbeyli bölgesi ile  Bozdoğan, Çine, Koçarlı, Karpuzlu ve Didim gibi ilçeler deprem çekincesi en düşük ilçelerdir. Sırası ile Nazilli, Söke ve Kuşadası deprem için çekinilecek başlıca ilçelerdir.” dedi.


Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın konuşmasının ardından, STK, kurum ve kuruluşların temsilcileri de kentin risk analizini yorumladı. Öneri, istek ve taleplerin ardından sözü Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay aldı. Atay, konuşmasında dönemin Valisi Yavuz Selim Köşger’e, deprem kurulu oluşturulması ile ilgili bir öneride bulunduklarını ancak kabul edilmediğini söyledi.

“ACİL PLAN OLUŞTURULMALI”
Acil tedbir çağrısını yineleyen Atay, şöyle konuştu; “Yaşadığımız İzmir depremi ile ne kadar haklı olduğumuzu anladık. Efeler ilçemiz ile ilgili temsilcilerimizin yaptığı açıklamada eksik bir nokta kaldı. İlçemizdeki binaların sadece 4’te 1’i dayanıklı denebilir. Geriye kalan 4’te 3’ü depreme dayanıksızdır, yıkılabilir. Bu toplantının sonucunda alınacak kararların hemen uygulanması gerekiyor. NE yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Yaptığımız çalışmalar birilerinin çok para kazanmasının önüne geçebilir ancak insanların yaşama tutunmasını sağlayacak. Hepimiz bir yol haritası çizelim ve uyalım diyorum. Konutlar ile ilgili kararlarımız olsun, uygulayalım. Doğru ne ise ona karar verelim. Bu toplantıda siyasal kaygımız ve korkumuz yok. Birlikte karar alalım, uygulayalım. Amerika'yı yeniden keşfetmiyoruz, yapılması gerekenleri birlikte yapalım sadece.”

ÖNERİLER KAYDEDİLDİ

Efeler’deki risk analizine göre özellikle imar barışı ile ruhsatlanrılıan binalara dikkat çekildi. Bazı alışveriş ve iş yerlerinin kolonlarla oynaması, kırması gibi durumların söz konusu olduğu ifade edildi. Ayrıca, deprem anında koordinasyonun sağlanması, yerel yönetimler ile vatandaşların iletişiminin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için muhtarlara özel bir eğitim verilmesi önerildi.

Toplantı sonucunda Efeler’de olası bir deprem anı, öncesi ve sonrası için tedbir kurulu oluşturuldu. Kurul, önümüzdeki günlerde tekrardan bir araya gelerek detaylı bir çalışma planı çıkartacak.