Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, katıldığı bir canlı yayın programında Türk tarımında yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Sarıoğlu, tarım konusunda ülke genelinde seferberliğe ihtiyaç olduğunu belirterek konunun milli güvenlik meselesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Başkan Sarıoğlu, insanlık tarihinde tarım ve tarım bileşenlerinin öneminin her daim ön planda olduğunu ifade ederek “Bu ülkede tarım ve gıdanın gelecekte en önemli ve en hassas konu olduğunu ilk STK Başkanı olarak yani Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkanıyken 2004-2005’te söyledik. İnsanlık tarihi boyunca tarım ve tarım bileşenleri her zaman önemliydi. Biz TAHAP olarak arıcı ve arı merkezli tarımın kitabını devletimizin kurumları ve milletimizle birlikte yeniden yazacağız. İnsanlık tarihine bakıldığında üretimi bırakan medeniyetlerin tamamı bir süre sonra yıkılıp gitmiştir. Akalar, Etiler, Roma Bizans ve en son Osmanlı’nın son dönemine bakıldığında üretimden uzaklaşmaları nedeniyle tarih sahnesinden silindiğini görüyoruz. Dünya’nın en teknolojik silahları olan ordusuna sahip olabilirsiniz fakat eğer siz kendi tüketeceğiniz sağlıklı gıdayı üretmiyorsanız yok olmak durumundasınız” dedi. 

TÜRKİYE BİR GEN ÇÖPLÜĞÜNE DÖNMÜŞ DURUMDA 
Pandemi sürecine rağmen 1014 derneği kurmayı başardıklarını belirten Sarıoğlu, “Tam bağımsız olmak istiyorsanız tarımın bileşenlerinde bağımsız olmak durumundasınız. Biz TAHAP olarak bunu savunuyoruz. Şu anda pandemi engeline rağmen Türkiye’de 1014 tane derneğimiz kuruldu. 126 ülkede de arı ve arıcı merkezli tarımın tüm bileşenlerini kapsayan temsilciliğe sahibiz.  Hayvancılık, bitkisel üretim ve arıcılığı birbirinden ayıramayız. Bizim yokluğumuz sürecinde Türkiye bir gen çöplüğüne dönmüş durumda ve çok ciddi sıkıntılar var. Bal aromalı şurup serbest bırakılmıştı. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yasaklandı. Ardından Onursal Başkanımız Aydın Milletvekilimiz Metin Yavuz’un ilk imzasıyla Gıda Yasası da çıktı” şeklinde konuştu.

TARIMIN KİTABI YENİDEN YAZILMALI
FETÖ Terör Örgütü’nün etkin olduğu dönemde tarım mevzuatının oldukça zarar gördüğünü açıklayan Başkan Sarıoğlu, “ Malum FETÖ terör örgütünün etkin olduğu dönemlerde bir çok bakanlıkta olduğu gibi Tarım Bakanlığı’ndaki mevzuatlarla ilgili de ülkemizin geleceğine dönük çok ciddi zarar veren çalışmalar yapılmış. Artık devletimizin kurumları ve milletimizle birlikte tarımın kitabını yeniden yazmak zorundayız” diye konuştu.

“DEVLETİ SOYUP MİLLETİ ÖPTÜLER”
Türkiye’de tarımsal bürokrasinin acilen yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Sarıoğlu, “Devletimiz tarafından bu güne kadar iyi niyetli birçok faaliyette bulunmuş ve projeler yapılmış. Bunların hepsi de ne yazık ki Devleti soyma, milleti öpme şekline dönmüş. Bu projeler tek merkezden yürütülmelidir. Öncelikli olarak biz de TAHAP olarak bakanlık ile birlikte bir çalışma içerisine de gireceğiz. Halihazırda 3 Mart’ta resmileştik. O tarihten bu yana bakanlığımızla birlikte bu konularda bürokratlarımızla beraber çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Tağşişle ilgili ciddi mesafeler alındı. Laboratuvarlarımız son demlerine getirdi. Devletimizin kurumlarıyla birlikte TAHAP Hareketi olarak insanlarımızın sessizce öldürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Ben 2005’ten beri gıda ve raf terörü diyen tek insanım. Yakın gelecekte en büyük tehlike çevre ve gıdaya dayalı ekonomik terördür dedik ve geldiğimiz noktada devletimiz de bunu anladı ancak zincir mağazalarda etiket denetimi yetmez. Acilen bu ülkede raf yasası çıkarılması lazım” ifadelerini kullandı.

TARIM BÜROKRASİSİ YENİDEN YAPILANMALIDIR
Tarım bürokrasisinin yeniden yapılanması gerektiğini söyleyen  Sarıoğlu, “Tarım meselesi. Milli güvenlik meselesi olarak devletin kitabının içine girmelidir. Su kullanımıyla ilgili de kapalı sulama sistemine geçilsin dedik. Türkiye’de tarımın tam bağımsız olması için tarımın bileşenleriyle ilgili kesinlikle bürokratik bir yapılanma gerekiyor tarım bürokrasisi yeniden yapılanmalıdır ve liyakat esas alınmalıdır. Tarımsal ve mera alanlarının tamamı da birinci derecede SİT ilan edilip hiçbir şekilde imara açılmaması ve vasıf değişikliği yapılmamasıyla ilgili de kanuni düzenleme yapılması şart. Ne yazık ki tarım alanlarımız bilinçsizce yok ediliyor ve bu konularda da ciddi çalışmalar yapılması lazım. Biz Devletimizle birlikte dünyaya örnek bir şekilde imece merkezli bir STK hareket olarak sorunları çözeceğiz ve tüketiciyi de bu işlere dahil edeceğiz. Biz TAHAP olarak Hakkari’den Muğla’ya, Edirne’den Kars’a, Aydın’dan Siirt’e kadar, üreten yürekler, yöneten yürekler, tüketen yürekler, tek nefes, tek ses birlikte Türkiye olmak istiyoruz. Üretim merkezli kardeşliğin merkezi TAHAP’tır” ifadelerini kullandı.