Başkan Atay, geçtiğimiz yıl hizmete açtığı Hasanefendi-Ramazanpaşa Mahallesi’ndeki Münir Özkul Sokak’ın açılış töreninde Efeler halkına söz vermiş, “Bir alt sokağı da düzenleyip Adile Naşit Sokağı olarak hizmete açacağız, Münir Özkul ve Adile Naşit nasıl filmlerde birbirlerinden ayrılmadıysa, biz de adlarını yaşatmak için verdiğimiz sokak isimlerinde onları ayırmak istemedik” demişti. Başkan Atay, sözünü kısa zamanda gerçekleştirmek için Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerine talimat verdi ve söz konusu sokak yapılan çalışmalarla modern bir hale getirildi. Işıl ışıl, yepyeni bir görünüme kavuşan Adile Naşit Sokak, törenle hizmete açıldı.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın eşi Güneş Atay ile birlikte katıldığı Adile Naşit Sokağı açılışını, sanatçı Müjde Ar ve Eski Kültür Bakanı Sosyal Demokrasi Vakfı Onursal Başkanı Ercan Karakaş onurlandırdı. Açılış törenine ayrıca; Efeler Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KILIÇDAROĞLU BAŞKAN ATAY’I KUTLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılış dolayısıyla Başkan Atay’a tebrik mesajı gönderdi. Kılıçdaroğlu mesajında, “Efeler Belediyemiz tarafındanhazırlananAdile Naşit Sokak’ın açılış törenine nazik davetinizden dolayı teşekkür ederim. Tiyatro ve sinemamızın büyük değerlerinden 7’den 70’e Türk Halkının kalbinde taht kuran Adile Naşit’in adını her yerde yaşatmak hepimizin görevi. Efeler Belediyemizi ve Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih Atay’ı kutluyor, açılış törenine katılan Efelerli tüm misafirlerimize selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum.” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’DE SEVMEYENİ OLMAYAN BİR SANATÇI, ADİLE NAŞİT İÇİN NE YAPSAK AZ”

Katılımları için Müjde Ar ve Ercan Karakaş’a teşekkür eden Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, şöyle konuştu:

“İnsanların siyasette çok mutlu olduğu anlar vardır. Bugün de benim siyaseten çok mutlu olduğum bir an. 3 dönem milletvekilliği yaptım. Sayın bakanımla birlikte parlamentoda bulunma onuruna eriştik. Sağolsun bizi kırmadı, buraya kadar geldi. Çok ama çok teşekkür ederim, Efeler halkı adına sayın bakanım Ercan Karakaş’a sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bugün burada bir sokağın isminin değişmesiyle, bir açılış yapmanın çok daha ötesinde bir anlam ifade eden bir gündeyiz. Sayın bakanımla bir telefon görüşmesinde ‘Neler yapıyorsun’ dedi, hizmetlerimizle ilgili son olarak ‘Adile Naşit Sokağı açacağız’ dediğim zaman ‘Müjde’yle çok iyi dostlukları vardı, birbirlerine karşı sevgileri vardı, o nedenle biz de katılmak isteriz’ dedi. Kendilerini davet ettik, bugün de aramızdalar, çok ama çok teşekkür ederiz Müjde Hanım, sağ olun. Burası bir isim değiştirmenin çok daha ötesinde, bir kentin marka kent olması için, o kentin sanatsal, müziksel, sporsal faaliyetleri olması lazım. İnsanlarımızın bu alanlar içerisinde kendisini bulabilmeleri, faydalanabilmeleri gereken ortamlar yaratmamız gerekiyor. Bugün biz de yıllarca Türk sinemasına büyük katkılar yapmış hani bir deyim varsa, Türkiye’de sevmeyeni olmayan bir kişinin, Adile Naşit’in adını bu sokağa vermenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz arkadaşlar. O herkesin sevdiği ama herkese de sevgisini ulaştırmak için çaba sarfeden, gönülleri fetheden bir sanatçı, onun burada sokağa adını vermek bile az, ona neler yapsak az, bizi sevgiyle böyle çoğaltan, güldüren, eğlendiren, düşündüren bir sanatçıya çok ama çok teşekkür ediyoruz. Bu sanatçıların isimlerini ölümsüzleştirmek bizim görevimiz, bunu gerçekleştiriyoruz.”

“EFELER’E YAPACAĞIM HİZMETLERİ HİÇ KİMSE ENGELLEYEMEYECEK”

Efeler Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Adile Naşit Sokak’ının açılışıyla ilgili yapılan bazı gazetelerde çıkan algı operasyonuyla ilgili açıklamada bulunanBaşkan Atay, “2 gündür bir gazetede bir gazetecinin beyanları var. Burası 1919’uncu sokaktı, işte burada daaynısı yazıyor. 1919’uncu sokak diye buranın Atatürk’ün Samsun’a çıkışını temsil eden bir sokak gibi algı yaratarak,sanki biz bunu değiştiriyoruz da Adile Naşit Sokağı yapıyoruz gibi iki gündür o kalemini satan medya mensubu bir algı yaratmak istedi. Bakın arkadaşlar, burada sokak numaraları var, bu sokak numaraları 1919, 1907 gibi numaralarla devam ediyor. Bu yazıyı yazdıranlar ve yazanlar şunu bilsin ki, Efeler ilçesine verdiğim, halkıma verdiğim sözleri yerine getirmek için yapacağım hizmetleri, hiçkimse ama hiçkimse engelleyemeyecektir. Adile Naşit Sokak’ın Efeler halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, sağolunvarolun.” diye konuştu.

MÜJDE AR’DAN SANATA DEĞER VEREN BAŞKAN ATAY’A TEŞEKKÜR

Bugünün kendisi için çok değerli bir gün olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Müjde Ar, “Çok değerli konuklar, Sevgili başkanımızın sanata verdiği önemi yürekten hissettiğimiz Fatih Atay’la daha bir yıl öncesinden randevu yapmıştık, bugüne nasip oldu. Bizi davet ettiği için ve Efeler’e yaptığı bütün sanatsal hizmetler için kendisinecanı gönülden çok teşekkür ediyorum. Hepimizin bildiği gibi çok farklı bir süreçten geçiyoruz adeta Cumhuriyetimizadına elele yeni bir savaş daha veriyoruz. Festivallerin yasaklandığı, şarkıcıların, edilmedik hakaretlerinkalmadığı böyle bir ortamdan sonra ben buraya gelince kendimi bir festivaliniçinde buldum, ayrıca teşekkür ediyorum. Şimdi keşke sevgili Adile Naşit de bizle beraber olsaydı, ben Adile Naşit’inkucağına doğmuşum, ondan sonra da oyunculuk yaşamımızda uzun yıllar birlikte olduk ve hastalığı boyunca da 5 yıl kendisinin yanındaydım. Kendisi hastalığını bilmedi, bana söyleme dedi, ben 5 yıl ondan gizledim. Ama cin gibiydi, arada bir gözüme bakardı, derdi ki gülerek, meşhur gülüşüyle, ‘Ya bana bak bende birşey mi var’... ‘Sana ne olur adoşum’ derdim. Öylesine bir 5 yıl geçirdim birlikte. Fakat o kadar cin gibi birşeydi ki, o biryerlerden şimdibizi görüyor, ben onu hissediyorum. Böyle onurlu, şerefli anma için ayrıca teşekkür ediyorum ve şunu söylemek istiyorum hani biz tırnak içinde ‘sanatçı, artist, şarkıcı’ falan diyoruz ya o kadar zor yetişiyor ki sanatçı, oyuncusinemacı, tiyatrocu, ilmek ilmek sizi çocukluğunuzdan beri örüyor, toplum, sanat, aileniz, insana bakışınız... Onun için böyle değerleri bir kenarda bırakmayıp, böylesine güzel şekilde hatırladığı için ayrıca Fatih beye çok çok teşekkür ediyorum. Çok hoş birşey yapıyorsunuz. Münir Özkul ile Adile Naşit Efeler’de tekrardan bir araya geldiler. Bu da ayrıca çok anlamlı, tabi kendim için böyle birşey dilemiyorum ama belki bir köşelere de bizleri de zamanı geldiğinde yazarlar.”

“İNSANLAR YAPTIKLARI GÜZEL ŞEYLERLE ANILIRLAR”

Konuşmasında Tarık Akan’ı da anan Müjde Ar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün ayrıca çok değişik bir gün benim için, çok sevgili büyük oyuncu, asla kalbimizden çıkmayan, Tarık Akan’ın da ölüm yıldönümü, rahmetle anıyorum kendisini burada. İlkeli ve asla taviz vermeyen, inandıklarından asla taviz vermeyen, çok büyük çok değerli bir sinemacı dostumuzdu. Yine bugün hani herşey bir araya geldi derler ya çok değerli Bodrum’daki komşumuz CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’i 3 saat önce maalesef kaybettik. Ailesine, sevenlerine sabırve kendisine rahmet diliyorum ruhu şad olsun. Çok değerli oda asla bildiğinden şaşmayan, her kalbindengeçeni ağzından dile getiren, gerçek bir siyasetçi ve siyasetin gerçek bir beyefendisi.  Allah rahmet eylesin. Evet sizlerle buluşmak çok güzel, çok güzel bir sokak. Siz sayın başkanım rica ediyorum, hiç o abuk sabuk yazan şeylereitibar etmeyin, bakın ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın bir sözü vardı, arada böyle şeyler oluyor medyada, banaderdi ki ‘kızım bunlara sakın üzülme, insanlar yaptıkları güzel şeylerle anılırlar’. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum.”

ESKİ KÜLTÜR BAKANI KARAKAŞ BAŞKAN ATAY’I KUTLADI

Eski Kültür Bakanı Sosyal Demokrasi Vakfı Onursal Başkanı Ercan Karakaş ise şöyle konuştu:

“Ben aslında konuşma yapmak istemiyordum çünkü Müjde Ar konuşuyorsa ve konu da sanatsa onun üzerinesöylenecek çok söz yok, ama birkaç konuya değineyim. Kendisinin 80’in üzerinde filmi var, onların çoğunu biz izlediksiz de arada izliyorsunuzdur, gerçekten sanatın her dalında üretken olmak, iyi bir şeyler üretmek çok kolaybir şey değil, emek istiyor, sebat istiyor, çalışma istiyor, engellerle mücadele etmek istiyor. Bunlaratanık oluyoruz, işte içinde yaşadığımız günlerde 15’in üzerinde festival, müzik gösterileri, konserler yasaklanıyor. Yani yasaklarla aslında bir yere varılmaz. İşte burada bir aradayız. Burada bir kültür-sanatinsanının çok güzel bir caddesinin açılışını yapıyoruz. Büyük Atatürk’ün bir sözü var, çağdaş uygarlık düzeyininüzerine çıkmak istiyoruz, o durağa ulaşmak istiyoruz. Ona ulaşmak için sanayileşme, ekonomide ilerlemeelbette şarttır, ama yetersizdir. Eğer sanat merdivenleri olmazsa çağdaş uygarlık düzeyine ulaşamayız diyor. Ama bugün görüyoruz ki gerçekten özgür sanatı, her alanda sinema, tiyatro, resim, heralandaki özgür sanatıengellemeyle ilgili olaylar yaşıyoruz, yasaklar yaşıyoruz. Ama az kaldı bunlar bitecek, Türkiye 100 yıllık bir cumhuriyettir, Türkiye herhangi bir Orta Doğu ülkesi değildir, laik, çağdaş, demokratik bir ülkedir,öyle de kalacaktır, o yönde de gelişecektir. Gerçekten Ege’deki belediyelerimize, Efeler Belediyesi’ne, ben deçok teşekkür ediyorum, sanatçıları unutmadan onların isimlerini bu caddelerde yaşatmak çok önemli bir şey,genç sanatçıları motive eden bir şey, bunu yapmamız gerekiyor. Bende çok yürekten teşekkür ediyorum Fatih başkanımızave sizlere. Birkaç cümleyle de kurduğunuz kitap kafelerden bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz özelliklegençlerin çok kolaylıkla gideceği kafe, kitap evleri açıldı. Biz onları izledik, onlara elimizden gelen katkıyı yapacağız, yaptık zaten. Kendisine az evvel de söyledim, yeni kitap kafeler açılacak ise, kitaplarbizden diye de söyledim. Çok memnun olduk sizleri burada görmekten, bu açılışta olmaktan, saygılar, sevgiler, teşekkürler.”

Konuşmaların ardından konuklarla birlikte sokağın açılışı gerçekleşti.